Minimale lymfeklieruitzaaiing voorspelt uitkomst borstkanker

Array

Onderzoek o.l.v. prof.dr. Vivianne Tjan-Heijnen (Maastricht UMC+) in Journal of the National Cancer Institute:
Nieuwe kennis over het risico van minimale lymfeklier-uitzaaiingen biedt betere mogelijkheden op genezing bij borstkanker. Borstkanker is, mits in een vroeg stadium vastgesteld, vaak te genezen. Belangrijk is om patienten met risicofactoren te selecteren voor aanvullende behandeling met medicijnen zoals chemotherapie en/of hormoontherapie. De resultaten van het onderzoek zijn zojuist gepubliceerd door het gezaghebbende Amerikaans tijdschrift The Journal of the National Cancer Institute.

Eerder toonden onderzoekers onder leiding van prof.dr. Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd Medische Oncologie van de afdeling Interne Geneeskunde en GROW – School for Oncology and Developmental Biology van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, al met de landelijke MIRROR studie aan, dat de aanwezigheid van micrometastasen of geïsoleerde tumorcellen in de lymfeklieren de genezingskans ongunstig beïnvloeden. Bovendien lieten de resultaten zien dat die overlevingskans weer gunstig wordt bijgesteld door aanvullende behandeling met medicijnen en dus dat kleine uitzaaiingen een selectiecriterium zouden moeten zijn voor aanvullende behandeling.

Genezingskans
Dezelfde onderzoekers tonen nu met nieuw bewijs aan dat de aanwezigheid van micrometastasen of geïsoleerde tumorcellen de genezingskans inderdaad ongunstig beïnvloedt. In een systematische literatuurstudie werden de resultaten van vele kleine studies opnieuw geanalyseerd. Deze analyse heeft aangetoond dat de aanwezigheid van kleine okselklieruitzaaiingen de kans op terugkeer van ziekte met een factor 1,5 verhoogt.

De resultaten van het onderzoek zijn zojuist gepubliceerd door het gezaghebbende Amerikaans tijdschrift The Journal of the National Cancer Institute: Breast Cancer Prognosis and Occult Lymph Node Metastases, Isolated Tumor Cells, and Micrometastases (M. de Boer; J. A. A. M. van Dijck; P. Bult; G. F. Borm; V. C. G. Tjan-Heijnen, JNCI Journal of the National Cancer Institute 2010; doi: 10.1093/jnci/djq008).

Website The Journal of the National Cancer Institute: http://jnci.oxfordjournals.org

PDF van het artikel: http://jnci.oxfordjournals.org/cgi/reprint/djq008?ijkey=zZcsWiJ8beLMvpv&keytype=ref

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen