Matige alcoholconsumptie verlaagt risico op voortijdig overlijden

Array

De brochure ‘Gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie’ brengt de resultaten van 30 jaar nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek op een overzichtelijke manier samen. Matige alcoholconsumptie verlaagt het risico op voortijdig overlijden gemiddeld met maximaal 18%. Daarbij spelen diverse positieve, maar ook enkele negatieve gezondheidseffecten een rol. Gemiddelden kunnen echter niet altijd 1-op-1 worden doorvertaald naar een individu. De nieuwe brochure, die gericht is op gezondheidsprofessionals, geeft een compact overzicht van de diverse gezondheidseffecten en de onderliggende mechanismen en helpt hen bij de vertaalslag naar een weloverwogen persoonlijk advies.

Gezondheidseffecten
Naast de gunstige effecten van matige alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten, is er inmiddels ook
steeds meer bekend over het positieve effect op onder andere diabetes type 2 en het negatieve effect
op enkele vormen van kanker (m.n. borstkanker), en worden de onderliggende mechanismen steeds
verder opgehelderd. ‘Overall is er een J-vormige relatie tussen overlijdensrisico en alcoholconsumptie.
Hierbij laat matige alcoholconsumptie van 1 à 2 glazen per dag een verlaging van het overlijdensrisico
zien ten opzichte van geheelonthouders. Deze verlaging is voor een groot deel toe te schrijven aan het
gunstige effect van matige alcoholconsumptie op hart en bloedvaten. Bij consumptie van meer dan 2
glazen per dag door vrouwen en meer dan 4 glazen door mannen verdwijnt dit gunstige effect en wordt
het negatief. Het is belangrijk om bij het geven van een op de persoon toegesneden advies over
alcoholconsumptie het volledige plaatje in ogenschouw te nemen en rekening te houden met
individuele en familiaire risicofactoren’,
aldus Dr. Henk Hendriks (TNO Kwaliteit van Leven), expert op
het gebied van alcoholonderzoek.

Downloaden of bestellen
De brochure is een initiatief van de Stichting Alcohol Research. U kunt de digitale brochure inkijken of downloaden. Voor meer informatie of voor het (kosteloos) aanvragen van de brochure kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Kijk hier voor het hele bericht.

Bron: alcoholengezondheid.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen