Belang ontworming hond en kat voor de volksgezondheid

Array

Op 11 en 12 maart is een groep Europese veterinair-parasitologen aanwezig in Amsterdam voor de jaarlijkse vergadering van de European Scientific Counsel for Companion Animal Parasites (ESCCAP). De pers wordt op vrijdagmiddag 12 maart daarbij in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met deze organisatie en de Board Members.

Hond en kat regelmatig ontwormen
In Amsterdam komen Europese dierenarts-parasitologen bijeen om te spreken over het voorkomen en bestrijden van parasitaire infecties bij huisdieren. Een belangrijke parasiet is de spoelworm van hond en kat (Toxocara). Ongeveer 5-10% van de honden en katten in Nederland is hiermee besmet. Vooral bij pups en kittens worden deze wormen aangetroffen. Ze scheiden dagelijks vele honderdduizenden eitjes uit in de ontlasting, die lang in de omgeving aanwezig blijven.

De mens kan zich besmetten nadat deze spoelwormeitjes uit de omgeving heeft opgenomen. De larven die hieruit komen groeien bij de mens niet uit tot volwassen wormen, maar worden door het lichaam opgeruimd. Dit wordt een zoönose genoemd. Besmetting gebeurt bijvoorbeeld tijdens het tuinieren, door het eten van ongewassen groente en fruit uit eigen tuin, maar vooral door kinderen die spelen in besmette, niet afgedekte, zandpakken.

De larfjes gaan rondtrekken door het lichaam. Zo kunnen ze overal terechtkomen en meer of minder schade (ziekte) veroorzaken. In alle gevallen zal de afweer van mensen (kinderen) proberen om van die parasiet af te komen. Dat “spel” kan jaren duren en er zo voor zorgen dat het lichaam continue in een soort alarmfase blijft reageren.

Voor mensen met aangeboren aanleg voor allergieen (zogenaamde atopie) kan dat betekenen dat zij sneller of ernstiger allergische aandoeningen ontwikkelen. Dat is in ieder geval aannemelijk gemaakt voor een chronische luchtwegaandoening zoals asthma.

Het is dus heel belangrijk om bezoedeling van ons leefmilieu met eitjes van spoelwormen te voorkomen. Uit bloedonderzoek blijkt dat ongeveer eenvijfde van de Nederlandse bevolking in contact is geweest met Toxocara.

Naast het betrachten van hygiene, zoals het dragen van handschoenen bij het tuinieren of verpotten van planten, het wassen van handen, groenten en fruit en het opruimen van hondenpoep, is het belangrijk om onze honden en katten regelmatig te ontwormen. De deskundigen adviseren om dit minimaal vier keer per jaar te doen en indien wormen worden gevonden in de ontlasting.

Wist u dat:
-Er in Nederland door de 1.8 miljoen aanwezige honden bijna 145 miljoen kg hondenpoep per jaar wordt geproduceerd?
-Deze hoeveelheid hondenpoep opgeslagen kan worden in 730.000 grijze kliko’s van 240 liter?
-Zoveel afvalcontainers een rij vormt van Amsterdam naar Parijs (ruim 530 km)?
-Geadviseerd wordt om de poep niet in de GFT container te deponeren?
-Dat 40% van de Nederlandse hondenbezitters verklaart de poep op te ruimen1?
-Dit betekent dat er jaarlijks 87 miljoen kg hondenpoep in onze woonomgeving blijft liggen?

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen