Bloeddonors getest op Q-koorts

Array

Vandaag heeft Sanquin gemeld dat bloed van donoren in risicogebieden vanaf half maart zal worden getest op de aanwezigheid van de Q-koortsbacterie. Hiermee wil Sanquin het zekere voor het onzekere nemen. In augustus komt naar verwachting een advies van de Gezondheidsraad over Q-koorts in relatie tot bloeddonatie. Maar Sanquin heeft besloten daarop niet te wachtenDe wijze waarop wordt getest is nieuw en is uit voorzorg. De kans op besmetting van de bacterie via bloed is erg klein. Ruim een jaar geleden werd bekend dat de bloedbank werkte aan een test om te controleren of gedoneerd bloed besmet is met de bacterie die de griepachtige ziekte veroorzaakt.

De test is nodig, omdat veel mensen niet weten of dat ze de ziekte hebben opgelopen.Tijdens de grote uitbraak van Q-koorts vorig jaar in Brabant heeft Sanquin overwogen te stoppen met de afname van bloed in het epidemiegebied. In Brabant werden toen 800 gevallen van Q-koorts geregistreerd. Omdat niet duidelijk is of de ziekte überhaupt overdraagbaar is via bloed en omdat een tekort aan donorbloed zou kunnen ontstaan, is daar toen van afgezien.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen