Werkdruk van verpleegkundigen meer dan alleen overwerk

Array

Voor de werkdruk die verpleegkundigen en verzorgenden ervaren zijn de werkomstandigheden minstens zo belangrijk als overwerk. Verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen die weinig overwerken zijn negatiever over de werkdruk dan verpleegkundigen in de thuiszorg die vaker overwerken. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel. Als mensen langdurig een te hoge werkdruk ervaren, is de kans op burn-out, uitval of vertrek groot. Hier moet dus aandacht voor zijn, niet alleen voor de verpleegkundigen en verzorgenden zelf, maar ook vanwege de te verwachten tekorten in het arbeidsaanbod.

Overwerk
Onvrede over de werkdruk blijkt niet goed te verklaren uit de mate waarin verpleegkundigen en verzorgenden overwerken. Pauzes overslaan en extra uren buiten de officiele werktijd, leiden niet automatisch tot onvrede over de werkdruk. Zo blijkt dat de verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen het meest ontevreden zijn over de werkdruk maar relatief weinig overwerken. Terwijl verpleegkundigen in de thuiszorg vaker overwerken en juist wel tevreden zijn over de werkdruk.

Werkomstandigheden
Andere werkomstandigheden hangen ook samen met de werkdruk. Verpleegkundigen en verzorgenden die vinden dat ze niet de juiste kwaliteit van zorg kunnen leveren, weinig waardering ervaren van het hoger management en weinig ruimte hebben hun werk zelf in te delen, zijn minder tevreden over de werkdruk dan degenen die positief zijn over kwaliteit, waardering en autonomie.

Aandacht
NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: “In de nabije toekomst zouden de ervaren kwaliteit van de zorg, de waardering vanuit het management, en de mate waarin verpleegkundigen of verzorgenden zelfstandig kunnen werken meer aandacht moeten krijgen. Te meer omdat de laatste jaren de onvrede over de werkdruk stijgt en een toenemend percentage verpleegkundigen en verzorgenden aangeeft dat er meer aandacht voor moet komen.

Nivel onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid welke factoren van invloed zijn op de werkdruk die verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg ervaren. In totaal werden ruim zeshonderd werknemers bevraagd.

Uit de studie bleek dat veel overwerk niet automatisch leidt tot ontevredenheid over de werkdruk. Verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen klaagden vaker over een te hoge werkdruk dan die in de thuiszorg, terwijl zij minder vaak overwerken.

Onvrede over de kwaliteit van de geleverde zorg blijkt een belangrijke rol te spelen. Ook verpleegkundigen die weinig waardering ervaren van leidinggevenden en vinden dat zij te weinig ruimte krijgen om zelfstandig te werken, klagen vaker over een hoge werkdruk.

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen