Stamcel maakt huid en repareert wonden

Array

Een stamcel die huid, haarfollikels en talgkliertjes maakt, en daarnaast in staat is wonden te repareren. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut beschrijven deze stamcel vandaag in het tijdschrift Science.Met deze kennis kunnen in de toekomst huidtransplantaties verbeteren. Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW, dat samenwerkt met het UMC Utrecht.

Eiwit Lgr6
Cellen met het eiwit Lgr6 aan hun oppervlak staan aan de basis van alle weefsels die in de opperhuid te vinden zijn: haarzakjes, talgklieren en de opperhuid zelf. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut laten dat zien via slimme kleuringsexperimenten met muizencellen. Deze stamcellen blijken bovendien diepe huidwonden te kunnen repareren. Het is voor het eerst dat cellen opgespoord zijn die de complete opperhuid kunnen maken. De cellen zitten bovendien op een andere plaats dan werd gedacht.
Huidtransplantaties
De resultaten beloven huidtransplantaties te verbeteren. Via deze huidstamcellen is het denkbaar in het laboratorium lichaamseigen huidweefsel op te kweken ‘met alles erop en eraan’ en dat te transplanteren op beschadigde huid. Weliswaar zijn de experimenten uitgevoerd met stamcellen van muizen, maar de resultaten zijn ook van toepassing op mensen omdat de betrokken eiwitten en cellen volledig vergelijkbaar zijn.

Darmweefsel
Eerder ontdekten Hans Clevers en collega’s dat Lgr5-stamcellen kunnen uitgroeien tot darmweefsel en dat ze betrokken zijn bij de vorming van darmtumoren. Ook zijn de cellen in staat maagweefsel te vormen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell en twee maal in Nature.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen