Een traumacentrum voor 2,5 miljoen inwoners is optimaal

Array

De Londense stad en regio telt circa tien miljoen inwoners. Voor hun staan binnenkort vier traumacentra ter beschikking, één per twee tot drie miljoen inwoners. Drie zijn er de afgelopen twee jaar al geopend. De vierde start per 1 april. De centra bieden alle zorg aan multitrauma patienten aan. Ze coördineerden ook de zorg tijdens de Mexicaanse groeppandemie. Bovendien zijn ze volledig ingericht als stroke centres,voor honderden CVA patienten per jaar.

De traumcentra werken goed samen met grote ziekenhuizen in hun directe omgeving: er is sprake van collegialiteit en niet van concurrentie. De centra kwamen tot stand na:
1. een nationaal onderzoek waaruit bleek dat de bestaande traumazorg ondermaats scoorde in vergelijking met de USA
2. een aanbestedingsronde door de Londense gezondheidsautoriteiten waarbij vele ziekenhuizen offertes uitbrachten er uiteindelijk vier gekozen werden.

Boeiend is ook dat deze vier,  twee soorten rampenplannen kennen. De ene is op alert te reageren op een ramp en het tweede is het continuïteitsplan om tijdens een ramp ook de gewone zorg te blijven leveren. Goed geregeld is bijvoorbeeld het geleidelijk stopzetten en uitstellen van alle planbare zorg zoals hartchirugische ingrepen en heupoperaties. Dat gebeurt simultaan door alle ziekenhuizen van het traumanetwerk.

Het continuïteitsplan bewees de afgelopen tijd goede diensten toen de Londense bussen niet reden vanwege de hevige sneeuwval. Dertig procent van de professionals kon daarom hun traumacentrum niet bereiken. Dankzij het continuïteitsplan konden de ziekenhuizen toch een beperkt zorgaanbod in de lucht houden.

Al deze informatie pikten dertien deelnemers van de Internationale Masterclass op tijdens een excursie, onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers naar de St George Health Services, één van de vier Londense traumacentra. Op de terugreis van St George Hospital achtten de Nederlanders dergelijke traumacentra en –netwerken niet haalbaar in Nederland. De concurrentie tussen ziekenhuizen is ervoor te groot. Nederland zou dan terug moeten van twaalf traumacentra naar zes. Veiligheidsregio’s, GHOR-bureaus, traumacentra-regio en ROAZ-regio’s zouden dan moeten samenvallen en samenwerken. Tot zover dit bericht.

Op 31 augustus start de gewone Masterclass Spoedzorg op het Julius Centrum. Die omvat 12 middagen van 15.00 -19.00 uur en eindigt op 15 februari 2011. Ook daar komen onder meer triage, bekostiging van huisartsendiensten en samenwerkingsafspraken aan de orde. Er is plaats voor zestien deelnemers: leidinggevenden en ervaren professionals van huisartsenposten, meldkamers ambulancezorg, ambulancediensten, spoedeisende hulpafdelingen, crisisdiensten en verloskundige centra. Wilt u  deelnemen aan deze Masterclass met veel gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en het kennis nemen van ervaringen in bijvoorbeeld Engeland? Klik dan hier lees de brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen