Vierde en laatste medische traumateam gisteren terug uit Haïti

Array

Het vierde via Cordaid Mensen in Nood uitgezonden medische traumateam is zondag 14 maart op Schiphol aangekomen. Dit 6-koppig team bestaande uit medici van Medisch Centrum Haaglanden (3 personen), MC Leeuwarden, UMC Nijmegen en het Militair hospitaal Utrecht is tevens het laatste uitgezonden traumateam.

Het team  was vanaf 27 februari in Haïti en heeft de werkzaamheden van de eerdere drie teams in het kleine ziekenhuisje Notre Dame de Lourdes voortgezet. Ook dit team was een hoogwaardig chirurgisch traumateam, specifiek ingericht voor ingewikkelde operaties ter zake botbreuken en dergelijke maar ook voor het draaien van een polikliniek. Het lokale ziekenhuisje Notre Dame de Lourdes stond voor de aardbeving min of meer leeg. Er was alleen een Haïtiaanse kinderarts actief verbonden aan het ernaast gelegen weeshuis.

Teamleider en traumachirurg Sven Meylaerts: “je ziet dat de normale, meer alledaagse zorg weer om de hoek komt kijken, er melden zich bijvoorbeeld patienten met een liesbreuk. En de zorg gaat van het acute stadium naar het chronische, dat wil zeggen: patienten die zwaar/blijvend letsel hebben opgelopen blijven terugkeren voor medische behandelingen en er zijn veel patienten met de noodzaak van opnieuw te zetten fracturen of nazorg in behandeling van (ernstige) verwondingen. Er is nu vooral behoefte aan revalidatie artsen, fysiotherapeuten en protheses”.

De resterende patienten zijn overgedragen aan het ziekenhuis St. Francis de Salle waar een medisch team uit Baltimore werkt. De medische voorraad en apparatuur zijn verdeeld over de huidige locatie Notre Dame de Lourdes, het andere ziekenhuis St Francis de Salle en de Cordaid staf in Haïti.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen