Topmaster Vitality and Ageing van start

Array

Ben jij een pionier? In september gaat in Leiden de eerste internationale master ouderengeneeskunde van start. De Leyden Academy werft hiervoor een internationale klas van ambitieuze jonge artsen, die zich een jaar lang willen verdiepen in de toekomst van de geneeskunde. Dit gebeurt onder begeleiding van nationaal en internationaal zeer goed aangeschreven clinici en wetenschappers. Voor deze unieke master zijn nog enkele plaatsen en beurzen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.leydenacademy.nl.

De afgelopen decennia zijn er belangrijke successen geboekt in de zorg. Kinderziekten en ziekten op volwassen leeftijd kunnen steeds beter worden behandeld. We blijven steeds langer gezond en ziekte concentreert zich nu op de hoge leeftijd. Het is nu de uitdaging om ziekte en sterfte op hoge leeftijd aan te pakken. De stijging van de levensverwachting is tot nu toe voor een groot deel mogelijk gemaakt door de specialistische geneeskunde. De vraag is of dit ook voor de toekomst uitkomst biedt. 

De zorg voor oudere mensen stelt andere eisen dan de zorg voor patienten van middelbare leeftijd. Wie op middelbare leeftijd een probleem krijgt aan zijn hart of nieren gaat naar de cardioloog of nefroloog en krijgt uitstekende klinische zorg middels ´evidence based´ protocollen. Wat nu als iemand van 75 een hartprobleem krijgt? Hij heeft waarschijnlijk niet alleen problemen met zijn hart, ook zijn nierfunctie is minder en hij heeft bijvoorbeeld ook artrose, diabetes en osteoporose. Ziekte concentreert zich nu eenmaal op hoge leeftijd. Nu nog moet deze patient naar vijf verschillende specialisten en wordt hij/zij volgens vijf verschillende protocollen behandeld. Hoewel al deze protocollen de beste behandeling vormen bij iemand met één enkele ziekte, is het de vraag of dit ook de beste behandeling is wanneer vijf verschillende ziekten tegelijk aanwezig zijn. Wie de protocollen precies volgt, eindigt met veel ziekenhuisbezoeken, tegenstrijdige adviezen en geneesmiddelen die elkaar tegenwerken. Een integraal behandelingsplan is dus noodzakelijk. Voor de toekomst zal over de inhoud, de inrichting en de organisatie van de zorg moeten worden nagedacht.

In het curriculum van deze internationale masterstudie is in drie trimesters aandacht voor al deze facetten van de ouderenzorg. In het eerste trimester wordt de gerontologie, de wetenschap achter veroudering behandeld. Wat verandert er in het lichaam als mensen ouder worden? Welke mechanismen spelen een rol bij veroudering? In het tweede trimester ligt de nadruk op de ouderengeneeskunde. Hier worden de klinische aspecten door topdokters gedoceerd. In het laatste trimester gaat het over de maatschappelijke en organisatorische aspecten van veroudering. Hoe moet de zorg in de toekomst worden ingericht?

In het curriculum is ook veel aandacht voor zaken als ´academic development, clinical research and management & leadership´, waarin de jonge artsen vaardigheden worden aangeleerd waarmee zij in hun toekomstige werkveld een pioniersfunctie kunnen vervullen.

Er zijn voor het academisch jaar 2010-2011 nog enkele plaatsen en beurzen voor deze exclusieve topmaster beschikbaar. Ben jij een ambitieuze en getalenteerde arts die verder durft te kijken en te denken? Kijk dan voor meer informatie op www.leydenacademy.nl

Recente artikelen