Oud-staatssecretaris Simons wil marktwerking opschorten

Array

“Laten we het verder vrijmaken van de zorgmarkt een paar jaar opschorten en die tijd benutten voor het opstellen van een veel bredere agenda.” Die oproep doet oud-staatssecretaris Hans Simons (Volksgezondheid) in het maartnummer van Nefarma&.

PvdA’er Simons was begin jaren negentig in het kabinet-Lubbers III een van de eerste Nederlandse bewindspersonen die een lans brak voor meer concurrentie in de gezondheidszorg. Hoewel de grote stelselwijziging uiteindelijk pas een goede tien jaar later onder VVD-minister Hoogervorst van de grond kwam, kan Simons wel degelijk worden beschouwd als een van de grondleggers ervan.
Nu de politieke discussie zich toespitst of de vraag of de zorgmarkt wel of niet verder moet worden vrijgemaakt, pleit hij voor een ‘moratorium’. “Een periode van bezinning kan geen kwaad. De zorg staat voor een aantal cruciale vragen waarvan het marktwerkingsvraagstuk er slechts een is.” Simons verzet zich tegen het in zijn ogen veel te eendimensionale debat dat hij samenvattend aanduidt als het optimisme van CDA-minister Ab Klink versus het ongeloof van de (inmiddels teruggetreden) PvdA-leider Wouter Bos. Hij noemt de tegenstelling tussen de voor- en tegenstanders ‘te simpel’ en vindt dat de discussie ‘eenzijdig en ongenuanceerd’ wordt gevoerd. “Ik geloof niet dat we de Nederlandse zorg dienen door alleen te redetwisten over wel of niet verder liberaliseren. We staan voor een serie belangrijke vragen. Hoe verdelen we straks de toenemende zorglasten, hoe gaan we om met premies en zorgtoeslagen? Het huidige systeem werkt bureaucratie in de hand; ik zie goede argumenten om naar een inkomensafhankelijke premiestelling te gaan. Verder: waar moeten we al die mensen vandaan halen die we in de zorg zo hard nodig hebben? Zijn we in staat met technologische vernieuwingen te compenseren voor het verlies aan arbeidskracht? Hoe verdelen we de verantwoordelijkheid tussen de politiek en het maatschappelijk middenveld? Allemaal vragen die tot moeilijke discussies leiden, niet alleen in de politiek, maar ook tussen de zorgpartijen. Daarom zeg ik: laten we die veel bredere vraagstukken nu niet verengen tot een discussie over wel of geen marktwerking. We moeten een paar jaar de tijd nemen om binnen door de politiek gestelde kaders tot een brede, gemeenschappelijke agenda te komen.” Wat Simons betreft komt er een landelijk beraad, een soort ‘stichting van de zorg’, waarbinnen maatschappelijke organisaties die agenda ter hand nemen.

Lees het volledige interview met Hans Simons: deel 1; deel 2.

Bron:Nefarma&

Nefarma&, het maandblad van Nefarma, verschijnt tijdens het Glazen Zaal Debat dat de brancheorganisatie vandaag organiseert. Abonnees krijgen het donderdag toegezonden. Wilt u ook een (gratis) abonnement? Stuur dan een e-mail met uw naam en adresgegevens naar [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen