Zorg Almere -Zorg Nederland: ̩̩n Р̩̩n

Array

De kosten in 2006 van eerstelijnszorg per 1000 inwoners van de Gemeente Almere zijn hoger dan die van  gemiddeld in Nederland. Dat komt onder meer door meer bezoeken aan de huisarts, hoewel het bezoek aan fysiotherapeuten lager is. Dit verschil blijft bestaan na correctie voor leeftijd. Ook het aantal polikliniekbezoeken en het aantal ziekenhuisopnamen  per 1000 Almeerders is in 2006 hoger dan per 1000 Nederlanders, indien voor leeftijd wordt gecorrigeerd.

Dat geldt niet voor beschouwende specialismen als interne geneeskunde. Het leeftijd gecorrigeerde gebruik per 1000 Almeerders van geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg is aanmerkelijk lager dan per 1000 Nederlanders. Ook de kosten per chronische patient zijn in Almere lager dan gemiddeld in Nederland. Alles bij elkaar genomen (Zorgverzekeringswet en Awbz) zijn de kosten in Almere per 1000 inwoners ongeveer even hoog als in Nederland gemiddeld.

Deze uitslag met gunstige en ongunstige resultaten voor Almere bracht prof.dr. Guus Schrijvers ertoe zijn lezing bij de opening van het Jan van Es Instituut (zie bericht hierboven) in voetbaltermen te omschrijven als Zorg Almere – Zorg Nederland: één – één. Zijn lezing heeft hij gebaseerd op het rapport Zorggebruik en Zorgkosten in Almere, dat eind 2008 plaatsvond bij Almeerse zorgaanbieders en zorgverzekeraar AGIS. Wilt u de PPP’s inzien? Klik hier. Het genoemde rapport  treft u over enkele dagen aan op dezelfde subpage van de website www.integratedcare.nl Tot zover dit bericht.

Van woensdag 19 mei, 9.00 uur tot vrijdag 21 mei, 14.00 uur organiseren het Julius Centrum en het King’s Fund Centre te Londen een Internationale Masterclass Primary Health Care. Die gaat in op het takenpakket en positie van de eerstelijn in Engeland. Tal van gerenommeerde Engelse docenten geven les. Er zijn site visits gepland, onder meer naar zorgorganisaties, die lijken op de Zorggroep Almere. Op dit moment (20.3) hebben zich 22 deelnemers aangemeld. Allen geven leiding aan de Nederlandse eerstelijn of zijn ervaren professional. Er is nog plaats. Wilt u mee? Klik dan hier, lees de brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen