Geen beperking gebruik Rotarix

Array

De firma GSK heeft de European Medicines Agency (EMA) op de hoogte gebracht dat er sporen van DNA in het vaccin Rotarix [1] zijn aangetroffen die er niet in thuishoren. Het DNA is afkomstig van een niet-ziekteverwekkende virusstam. De bron van het DNA is nog onbekend. In een extra ingelaste vergadering van de CHMP [2], het wetenschappelijke comité van de EMA waarin het CBG is vertegenwoordigd, is geconcludeerd, dat de (onverwachte) aanwezigheid van het DNA niet tot een verhoogd gezondheidsrisico leidt. Daarom is geadviseerd het gebruik van Rotarix voor de goedgekeurde indicatie op dit moment niet in te perken.

Rotarix, een via de mond toe te dienen vaccin, is geregistreerd voor kinderen vanaf zes weken en ouder tegen gastro-enteritis (diarree en overgeven) als gevolg van een rotavirus infectie. Het maakt geen deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma en wordt in Nederland weinig gebruikt.

Het DNA is niet aangetroffen in andere vaccins met een levend verzwakt virus [3] van de firma GSK. Het DNA hoort echter niet thuis in dit vaccin. De CHMP heeft de fabrikant van Rotarix daarom gevraagd de oorzaak hiervan te vinden en maatregelen te treffen die productie van het Rotarix vaccin zonder dit DNA waarborgen. Na beoordeling van aanvullende gegevens, zal het Comité verdere aanbevelingen bekendmaken. De CHMP zal de ontwikkelingen verder bespreken in de vergadering van april en hoopt de beoordeling af te ronden in de vergadering van mei 2010.

1. Meer informatie over Rotarix staat in het Europese openbare beoordelingsrapport: www.ema.europa.eu/humandocs/Humans/EPAR/rotarix/rotarix.htm
2.  CHMP = Committee for Medicinal Products for Human Use
3.  Een levend verzwakt virus is veel minder in staat ziekte te veroorzaken dan de oorspronkelijke verwekker van de ziekte. Rotarix bevat een levend verzwakt virus.
Bron: CBG-MEB
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen