Rifaximine tegen hepatische encefalopathie

Array

Het antibioticum rifaximine vermindert het aantal episodes van hepatische encefalopathie (HE). Dat blijkt uit een multicenter, placebogecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek.

beeld: Shutterstock

Nathan Bass c.s. publiceerden hun resultaten in The New England Journal of Medicine. Rifaximine, een breedspectrumantibioticum dat in de darmen blijft en vrijwel niet wordt opgenomen in de bloedbaan, is niet voor gebruik in Nederland geregistreerd.

Bijna 300 mensen met recidiverende periodes van ernstige HE, werden over twee groepen verdeeld. De ernst van hun leveraandoening of het aantal doorgemaakte episodes van HE was gemiddeld genomen gelijk in beide groepen. Gedurende zes maanden kreeg de helft tweemaal daags 550 milligram rifaximine, de andere helft een placebo. Het merendeel van de patienten slikte ook lactulose.
In de onderzoeksperiode maakte 22 procent van de patienten in de rifaximinegroep een episode van HE door, tegenover 46 procent in de placebogroep. Het aantal opgetreden bijwerkingen verschilde niet tussen beide groepen.

Hepatische encefalopathie is een ernstige complicatie van levercirrose. Waarschijnlijk speelt ophoping van afvalstoffen zoals ammoniak een centrale rol in de pathogenese. Die afvalstoffen worden geproduceerd door darmflora. Rifaximine vermindert waarschijnlijk de hoeveelheid ammoniakproducerende bacterien in de darm.

In Nederland wordt lactulose gebruikt in de behandeling van HE. Andere antibiotica, zoals neomycine, worden ook toegepast, maar zijn niet geschikt voor langetermijngebruik. Rifaximine zou daarvoor beter geschikt zijn, omdat het minder wordt opgenomen.

Stephen Riordan en Roger Williams wijzen in een begeleidend commentaar op het feit dat zelfs met gebruik van lactulose en rifaximine nog veel mensen ernstige klachten houden. Nieuwe therapievormen, zoals pre- of probiotica, moeten volgens deze auteurs worden onderzocht.
Sophie Broersen

N Engl J Med 2010; 362: 1071-81: Rifaximin Treatment in Hepatic Encephalopathy

en 1140-2: Gut Flora and Hepatic Encephalopathy in Patients with Cirrhosis

B ron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen