Verscherpt toezicht Huize Shelomi in Nieuw Buinen

Array

Op 23 maart 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg verscherpt toezicht ingesteld bij Huize Shelomi in Nieuw Buinen.
Huize Shelomi werkt voor mensen met een autisme spectrum stoornis met een normale tot hoogbegaafde intelligentie en voor mensen met een verstandelijke beperking (vanaf zmlk-niveau). De organisatie biedt clienten ondersteuning bij wonen en dagbesteding. Ook biedt de organisatie ambulante dienstverlening.

In Huize Shelomi wonen momenteel vier clienten en maken vijf clienten gebruik van dagbesteding of ambulante begeleiding.

Reden voor instellen verscherpt toezicht
In 2008 bezocht de inspectie Huize Shelomi voor het eerst na meldingen over tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg. Het onderzoek van de inspectie wees uit dat op zeven risicoaspecten er matige tot zeer hoge risico’s waren. Het ging hier om zelfbepaling en medezeggenschap, individuele planning en ondersteuning, individuele planning dagbesteding, deskundigheid personeel, diagnostiek en signalering, veiligheid en continuïteit van zorg. De instelling werd verzocht een plan van aanpak op te stellen en deze binnen korte termijn aan de inspectie voor te leggen. Ondanks continue druk van de inspectie werd de informatie te laat en onvolledig aangeleverd.

Op 19 januari 2010 deed de inspectie een vervolgbezoek om de voortgang van de in 2008 gevraagde verbeteringen in de praktijk te toetsen. Hieruit bleek dat er weinig verbeteringen waren en dat de kwaliteit van zorg die geboden wordt nog steeds ruim onder de maat is. Voor de clienten van Huize Shelomi brengt dit grote risico’s mee. Daarom heeft de inspectie verscherpt toezicht ingesteld.

Vervolgacties inspectie
De inspectie volgt de instelling de komende tijd zeer nauwlettend. Uiterlijk 15 april 2010 verwacht de inspectie een plan van aanpak. In de eerste week van juni vindt een volgend inspectiebezoek plaats om wederom te toetsen wat de ontwikkelingen zijn. Als er aanleiding toe is, dan wordt eerder een bezoek afgelegd.

Duur van het verscherpt toezicht
Na het bezoek van juni 2010 beslist de inspectie of het verscherpt toezicht gehandhaafd moet blijven en voor hoe lang. Als de inspectie vindt dat verscherpt toezicht onvoldoende helpt, dan volgt een aanwijzing of bevel.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen