Samenwerkingsproject TU Delft en Medical Knowledge Institute

Array

Hygienische verzorging meisjes en vrouwen in zuidelijk Afrika
Het Medical Knowledge Institute – ‘Preventie door Educatie’ – start binnenkort via de Health Information Centers in Zuid-Afrika een nieuw project: “Your Hygiene – Your Health”. Hierop sluit een project, uitgevoerd door vier studentes van de TU Delft, nauw aan. In dit project wordt naar mogelijkheden gezocht die “de acceptatie, beschikbaarheid en betaalbaarheid van middelen ten behoeve van menstruele hygiene voor vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden vergroten.”

De studentes – Suze Gehem, Floor van Goudoever, Albertien Greijdanus en Judith van der Werf – zijn master studentes Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Zij vonden dit uitdagende ontwikkelingsproject voor hun ‘Integral Design Project’, dankzij de stichting Vrouw & Verband. Deze stichting, die nu ook als expert bij het project is betrokken, vraagt al jaren aandacht voor en doet al jaren onderzoek naar de problemen die meisjes en vrouwen ervaren ten aanzien van menstruele hygiene.

Volgens Dr. Harold Robles, President van het MKI, is de huidige situatie rondom het onderwerp menstruele hygiene momenteel verre van optimaal. “Mede door onwetendheid gebruiken vrouwen onhygienische oplossingen om de menstruatie door te komen. Dit leidt vaak tot ernstige vaginale infecties en ontstekingen; soms met de dood tot gevolg. Daarnaast worden vrouwen tijdens hun menstruatie beperkt in het leiden van hun dagelijkse leven.”

“We hebben in een vooronderzoek verontrustende bevindingen gedaan”, stellen de Delftse studentes, “bijvoorbeeld dat meisjes school missen doordat de protectie voor menstruatie simpelweg te duur is; een pakje maandverband tegen Europese prijzen. Ook zijn de sanitatievoorzieningen vaak dermate slecht, waardoor het verwisselen en het op een hygienische manier gebruik maken van menstruele middelen bemoeilijkt wordt. Veel kinderen moeten kiezen: ze worden vernederd of ze missen school. Gedurende haar menstruatie gaat 1 op de 10 Afrikaanse schoolmeisjes niet naar school. De sanitaire voorziening op scholen zijn slecht en vaak beschikken de meisjes niet over de middelen om zichzelf te kunnen beschermen. Wanneer een meisje elke 4 weken 4 dagen per week thuis blijft resulteert dit in een absentie van 10-20 procent van de schooldagen. Voor vrouwen geldt dit probleem eveneens, waardoor ze vijf dagen per maand niet kunnen werken. Hierdoor wordt veel geld misgelopen, terwijl de meeste mensen dat hard nodig hebben.”

De studenten zijn erg gemotiveerd om dit menstruatieprobleem op een sociaal en economisch duurzame manier aan te pakken. Er zal onderzocht worden hoe de meisjes en vrouwen via educatie bewust gemaakt kunnen worden van dit probleem. Tegelijkertijd zullen de studenten bestuderen hoe en in welke vorm de vrouwen en meisjes aan betaalbare en beschikbare middelen ten behoeve van hun hygienische verzorging kunnen komen. Een oplossing zou kunnen zijn dat de doelgroep zelf, met behulp van een eenvoudige machine en lokale materialen, deze hulpmiddelen kan maken.

Die gedachtegang sluit naadloos aan bij de doelstelling en het werk van het Medical Knowledge Institute dat al jarenlang ervaring heeft op het gebied van kennisoverdracht op het gebied van gezondheid in zuidelijk Afrika. Onder andere via een viertal MKI Health Information Centres en een groeiend aantal Health Information Satellites (de laatste in samenwerking met Clover Mama Afrika).

Begin maart vertrekken de studentes voor twee maanden naar Zuid-Afrika om via de Health Information Centres van het MKI, in samenwerking met de lokale bevolking uitgebreid onderzoek te gaan doen. Dat moet uiteindelijk leiden tot effectieve en betaalbare oplossingen voor de huidige problemen.

Over het Medical Knowledge Institute, ‘Preventie door Educatie’
Het Medical Knowledge Institute (MKI) is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is.

Onder het motto ‘Preventie door Educatie’ richt het MKI zich vol overtuiging op haar doelstelling de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika te verbeteren door medisch gerelateerde trainingen en workshops te geven aan de lokale bevolking én hulpverleners. Deze ‘local heroes’ brengen die kennis ook weer over op anderen. De ‘Healthcare Educational’ programma’s zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren via educatie en publieke gezondheidsprogramma’s. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. De fondsen om dit belangrijke werk te kunnen doen, worden voornamelijk via donaties verkregen. Ook de verkoop van een exclusieve serie sieraden via het door het MKI opgezette project Yoell® draagt bij aan het succes van het MKI. Deze sieraden worden met de hand vervaardigd door HIV-geïnfecteerde vrouwen in Zuid-Afrika.

Het Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne) en de Verenigde Staten van Amerika (Springfield/MA) en in 1999 opgericht door Dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en Dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org

Noot voor de redactie:
Voor redactionele informatie, beeldmateriaal of interviewmogelijkheden:
Influx PR, Jakob Brons/ Hilde Mussche, Stoomwezenstraat 33, 7331 AE Apeldoorn, tel: +31 (0)55366 3034; e-mail: [email protected]

Recente artikelen