ESBL dreigt toenemend probleem in ziekhuis te worden

Array

Artsen, microbiologen en andere wetenschappers maken zich ernstig zorgen over onderzoeksresultaten die erop wijzen dat mensen via de voedselketen bacterien binnenkrijgen die resistent zijn voor bijna alle beschikbare antibiotica. Er lijkt ook een verband te bestaan met twee resistente bacterien die steeds vaker in ziekenhuizen opduiken. Het gaat om de gevreesde ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA en een bacterie die het enzym ESBL produceert. ESBL is de boosdoener die de bacterie ongevoelig maakt voor antibiotica. Beide bacterien komen ook in toenemende mate voor in de veehouderij.
Vanmiddag vond bij het RIVM in Bilthoven een deskundigenberaad plaats over ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). Dat zijn enzymen die bacterien ontwikkelen om zichzelf te beschermen tegen antibiotica. met 10 dagen zal er aan aan de ministers Klink van VWS en Verburg van LNV een advies worden uitgebracht. Het is dan aan de ministers om maatregelen te treffen of verder onderzoek af te wachten.

Coutinho: “Er zijn aanwijzingen dat bacterien met ESBL’s vanuit kip in de mens terecht komen. Hoe zeker is het dat dat echt zo is? En als het zo is wat moeten we er dan mee? We gaan proberen vast te stellen wat we daar met zijn allen van vinden.”

Door het overmatig gebruik van antibiotica bij pluimvee dreigen steeds meer mensen in contact te komen met deze resistente ESBL-bacterie. De Nederlandse regering wil het gebruik van antibiotica in de hele veehouderij daarom met 20% terugdringen maar nog niet door het nemen van maatregelen. Verburg heeft het nu nog als, niet bindend, verantwoordelijkheid bij de sector neergelegd. De afgelopen jaren is het gebruik nog met tientallen procenten toegenomen. Bovendien is het niet meer dan een afspraak met de veehouders. Pas als die niet wordt gerealiseerd overweegt de minister om wettelijke maatregelen op te leggen.

In ziekenhuizen in Nederland melden zich steeds meer patienten met bacterien die resistent zijn tegen bijna alle antibiotica. Infecties bij die patienten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.
Professor Christina Vandenbroucke, hoofd microbiologie van het VUmc in Amsterdam, signaleert ook in haar ziekenhuis een flinke stijging van het aantal patienten dat drager is van resistente bacterien. Het gaat om de gram negatieve bacterien, E. coli bacterien en de klebsiella pneumoniae.

Vandenbroucke van het VUmc was een van de deelnemers aan het deskundigenberaad.Het VUmc staat op het punt twee grote onderzoeken te beginnen. Frans onderzoek heeft aangetoond dat ESBL’s voorkomen in groenten die op en onder de grond groeien. De bacterien in groenten wijken af van die in onze darmen. Het mechanisme dat de resistentie voor antibiotica veroorzaakt zit in het DNA van de ESBL.

Uit net gepubliceerd onderzoek van wetenschappers uit Wageningen en uit Schotland blijkt dat de aanwezigheid van resistente bacterien in de Nederlandse grond de afgelopen zeventig jaar sterk is toegenomen.

ESBL’s maken antibiotica van de derde generatie onwerkzaam.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen