Ik heb wat, krijg ik ook wat?

Array

Bent u chronisch ziek of gehandicapt? Dan kunt u een algemene tegemoetkoming krijgen in de meerkosten die u maakt. Dit regelt de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en Gehandicapten(Wtcg).
De hoogte van de algemene tegemoetkoming is afhankelijk van uw leeftijd, de zorg die u ontvangt en of u thuis woont of in een zorginstelling. U hoeft niets te doen om een tegemoetkoming te ontvangen. Het bedrag waar u recht op hebt wordt automatisch op uw rekening bijgeschreven. Verder biedt de Wtcg een korting op de eigen bijdrage die u betaalt voor de AWBZ of de Wmo, en hebben ouderen en arbeidsongeschikten recht op een financiele compensatie. En ten slotte kunt u specifieke zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte. In 2010 zijn er vier momenten wanneer u een bedrag kunt verwachten.

Wanneer krijgt u wat?

april 2010
Heeft u in 2009 een eigen bijdrage betaald voor AWBZ zorg zonder verblijf of zorg in het kader van de Wmo? Dan heeft u recht op een korting op de eigen bijdrage. De korting over 2009 ontvangt u in één keer achteraf in april 2010. Vanaf 2010 wordt de korting meteen verrekend op de factuur. april – juni 2010. Heeft u voor 1 april 2010 aangifte gedaan bij de belastingdienst? Dan kunt u vóór 1 juli 2010 bericht ontvangen over de aanslag inkomstenbelasting 2009, inclusief de aftrek van specifieke zorgkosten

juli – september 2010
Bent u arbeidsongeschikt? Dan ontvangt u de jaarlijkse tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten van het UWV, mits u aan de voorwaarden voldoet.

november – december 2010
Bent u chronisch ziek of gehandicapt?Dan ontvangt u in de periode november-december 2010 de algemene tegemoetkoming over 2009, mits u aan de voorwaarden voldoet. Meer informatie over de Wtcg en de daarbij geldende voorwaarden kunt u vinden op www.wtcg.info

Download hier de brochure van het ministerie van VWS ‘Ik heb wat, krijg ik ook wat?’

Bron: Stichting Down Syndroom

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen