Geneesmiddel Thyreoïdeum alleen als aan kwaliteitseisen is voldaan

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwt dat bij het voorschrijven en het ter hand stellen thyreoïdeum aan kwaliteitseisen voldaan moet worden. Thyreoïdeum is een schildklierpoeder van dierlijke herkomst dat soms voor de behandeling van hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormoon) wordt ingezet. De inspectie heeft een signaal ontvangen over een patient die ernstige osteoporose en hartklachten ontwikkelde, waarschijnlijk als gevolg van ongecontroleerd gebruik van thyreoïdeum.

Volgens de richtlijnen is bij de behandeling van hypothyreoïdie het synthetische schildklierhormoon thyroxine (T4) middel van eerste keus. Toch blijkt een kleine groep patienten ontevreden met de resultaten van deze behandeling. Het wetenschappelijke debat of het meerwaarde heeft om thyroxine aan te vullen met lyothyronine (T3) loopt nog. In ieder geval wordt het gebruik van preparaten van dierlijk gedroogd schildklierpoeder, waarin de combinatie van T3 en T4 aanwezig is, door deskundigen als verouderd beschouwd.

Als de behandelaar besluit toch thyreoïdeum voor te schrijven zal hij extra aandacht moeten geven aan de kwaliteitseisen. De meest belangrijke zijn:

  • Er moet een medische onderbouwing zijn, die is terug te vinden in het dossier van de patient.
  • De patient moet aantoonbaar geïnformeerd zijn over mogelijke risico’s van dit product en dat het product niet op de gebruikelijke wijze is beoordeeld en gecontroleerd door de overheid.
  • Er moeten afspraken gemaakt zijn met de patient over de controles die nodig zijn om de werking van thyreoïdeum te volgen en te evalueren.

Thyreoïdeum was voorheen in Nederland geregistreerd als Thyranon®. In 1988 is het geneesmiddel op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen door de fabrikant van de markt gehaald, onder meer omdat er een potentieel gevaar was van biologische besmetting of onzuiverheden. Bovendien is het middel moeilijk te doseren waardoor aan de bereiding van de apotheek extra eisen worden gesteld.

Bij de patient die hartklachten ontwikkelde heeft de apotheker jarenlang capsules ter hand gesteld zonder de spreiding van de hoeveelheden te bepalen. De inspectie constateert dat veel apotheken niet de deskundigheid in huis hebben om op een verantwoorde manier zelf een geneesmiddel met thyreoïdeum te bereiden. Als een apotheker besluit om dit middel toch ter hand te stellen, heeft het de voorkeur om een betrouwbaar, geregistreerd geneesmiddel met thyreoïdeum in te voeren. Is dit niet mogelijk dan kan uitgeweken worden naar een bereiding van een grootbereidende apotheek. Deze apotheek moet aan kunnen tonen dat voldaan is aan de bepalingen die de inspectie heeft omschreven in circulaire grootbereiders. De inspectie zal de werkwijze van de voorschrijver en terhandsteller toetsen, beoordelen en zo nodig maatregelen treffen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Geneesmiddel Thyreoïdeum alleen als aan kwaliteitseisen is voldaan"

  1. Sorry, maar hebben we het hier over een middel dat al in 1988 van de markt is gehaald? Wat is dan in 2010 nog de nieuwswaarde??
    Of begrijp ik het artikel verkeerd?
    Wordt misschien Thyrax bedoeld?

  2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Het is inderdaad een middel uit 1988 wat nog steeds wordt verstrekt en waar onlangs een incident mee is geweest. Vandaar de waarschuwing van IGZ

Comments are closed.

Recente artikelen