Canada biedt geïntegreerde zorg aan chronisch zieken

De Provincie Alberta in Canada (met grote steden Calgary en Edmonton) biedt haar chronische zieken en kwetsbare ouderen zorg aan die gebaseerd is op vijf pilaren:
1. voldoende beschikbare professionals in alle delen van de provincie (die even groot is als Frankrijk, Zwitserland, Belgie, Nederland tezamen en 3,5 miljoen inwoners telt)
2. een gestandaardiseerde indicatiestelling en informatiesysteem voor alle professionals
3. bevorderen van zelfstandigheid van  patienten en mantelzorgers
4. bevorderen en borgen van de kwaliteit van zorg en
5. voldoende financiele middelen voor zorgaanbieders (die soms wel en soms niet in dienst van de overheid zijn).

Deze vijf pilaren beschreef Donna Stelmachovich, vice-president Seniors Health van de Alberta Health Services, tijdens een plenaire inleiding op het negende congres over recente ontwikkelingen in Indicatiestelling,  Awbz en Wmo. Dat vond plaats op vrijdag 26 maart op de Universiteit Utrecht.  Voorafgaande aan het congres heeft prof.dr. Guus  Schrijvers haar geïnterviewd in de onderwijs-TV studio van het UMC Utrecht. Wilt u haar PPP inzien, klik dan hier.  Het interview is opgeknipt in vijf stukjes van circa zes minuten. Wilt u één of meer stukjes bekijken? Klik dan hier.  Het is echt een boeiend interview geworden.

Op het Julius Centrum liggen enkele, recente beschrijvingen (in full colour) van de geïntegreerde zorg in Alberta. Wilt u er een ontvangen? Mail dan naar de secretaresse van Schrijvers, Annet Esser op A.F.Esser@umcutrecht.nl In juni 2011(tweeduizendelf) organiseert het Julius Centrum weer een studiereis naar Alberta, het mekka van de geïntegreerde chronische zorg. Wilt u invloed op het definitieve programma? Neem dan contact op met studiereis organisator Clarine Sies op C.P.Sies@umcutrecht.nl