Help de huishoudelijke hulp… met kwaliteit en opleidingen!

Array

Wethouder Van Daalen van de gemeente Amersfoort heeft Thuiszorg  Service Nederland (TSN) gewaarschuwd dat de organisatie orde op  zaken moet stellen. Werknemers klagen dat ze in sommige gevallen  salarissen niet (volledig) zijn uitbetaald door TSN en dat ze  minder reiskosten krijgen.
(Bron: DeStadAmersfoort.nl, 31-3-2010)

Koepelorganisatie Actiz wil een totaal ander stelsel voor  ouderen- en thuiszorg. De vierhonderd bij Actiz aangesloten  zorginstellingen leveren zorg aan twee miljoen mensen. Ze vrezen  dat zonder ingrijpen de zorg onbetaalbaar wordt. (Bron: Trouw, 30-3-2010)

Libertas Leiden zegt honderd thuiszorgmedewerkers met een  tijdelijk contract de wacht aan. ‘Gevreesde ontslagen zijn niet  meer te vermijden. Oorzaak: de prijzenoorlog die is ontstaan door  de zorgveiling in Leiden’, aldus Frits van Oosten, Raad van  Bestuur Libertas.
(Bron: Leidsch Dagblad, 24-3-2010)

Medewerkers thuiszorgorganisatie Zorgstroom in Walcheren gaan  ‘verrassende’ acties houden binnen Zorgstroom om zo een sociaal  plan af te dwingen. Volgens ABVAKABO heeft de organisatie in een  eerder stadium medewerkers gevraagd loon en uren in te leveren.
(Bron: PZC, 24-3-2010).

De thuiszorgorganisatie Vérian levert vanaf 1 mei geen  huishoudelijke hulp meer in Hattem. Het tarief van de gemeente  lag onder de kostprijs. Voor Vérian is dit onbespreekbaar. Dit  kost Vérian niet alleen omzet, maar ook tachtig mensen.
(Bron: De Stentor, 18-3-2010)

Thuiszorgaanbieders Zorgkompas Odoorn en De Nieuwe Zorg Thuis in  Nieuwleusen maken gebruik van onderaannemer ZORGassist in  Leeuwarden voor de levering van huishoudelijke hulp in de
gemeente Tynaarlo. Dit is in strijd met de contractregels van de  gemeente.
(Bron: RTV Drenthe, 17-3-2010)

De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)  heeft tot nu toe niet alleen geleid tot een markt van
aanbestedingen, maar ook tot een markt van onrust, financiele  tekorten en – helaas – verschillende ontslagen. De Wmo bepaalt  dat zorginstellingen niet zomaar hulp bij het huishouden mogen  leveren, maar hiervoor een contract moeten afsluiten met de  gemeenten. Gevolg: zorginstellingen moeten met elkaar concurreren  om een dergelijk contract te bemachtigen. De praktijk laat zien  dat financieel noodlijdende gemeenten aanbesteden tegen fors
lagere tarieven. Er zijn huishoudelijke hulp-aanbieders die daar  op inspringen. Zorginstellingen gaan mee in die lage tendens om  niet meer omzet kwijt te raken. Verder zijn ze gaan besparen op  directe kosten en dat betekent bezuinigen op huishoudelijke  hulpen. Opleidingen en andere voor de huishoudelijke hulpen  bestemde middelen worden geschrapt, dan wel bijgesteld. In veel  voorkomende gevallen worden ze zelfs gekort op hun financiele
beloning en worden ze gemotiveerd een lagere loonschaal te  accepteren. En wie daar niet in mee gaat, loopt kans om te worden  ontslagen. De hierboven genoemde praktijkvoorbeelden zijn  exemplarisch.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen