Leeftijdsgrens voor alcohol blijft zestien jaar

Array

De leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol blijft zestien jaar. Het experimenteren van gemeenten met een hogere leeftijdsgrens, van zestien naar achttien jaar, is door een meerderheid van de Tweede Kamer van tafel geveegd.
De proef met een hogere leeftijdsgrens moest gemeenten meer mogelijkheden geven om het alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Een meerderheid van de Kamer denkt echter dat het alcoholtoerisme onder jongeren alleen maar bevordert, omdat jongeren gaan uitwijken naar plaatsen waar alcohol wel met zestien jaar kan worden gekocht.

Comazuipen
Alle fracties benadrukken het zeer belangrijk te vinden overmatig alcoholgebruik bij jongeren te beperken. PvdA, VVD, SP, D66, GroenLinks en SGP zijn voor landelijke regulering, in plaats van regionale en zien graag dat de bestaande regels nog beter worden gehandhaafd. De meeste problemen doen zich in hun ogen namelijk juist voor bij jongeren onder de zestien jaar. Verschil in beleid en onduidelijkheid over de leeftijdsgrens dragen niet bij aan het bewustzijn dat alcoholverkoop onder jongeren niet normaal is, vinden de partijen. De regeringspartijen zijn voor de zogeheten three strikes out-regel, die bepaalt dat supermarkten de alcoholafdeling voor minimaal een week moeten sluiten wanneer er drie keer binnen een jaar alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de zestien.

SP en SGP streven naar een verbod van alcoholreclames op televisie en het liefst ook in de bioscoop. Beide partijen stellen dat onderzoek heeft aangewezen dat het inperken van dergelijke reclames een positief effect heeft op het drinkgedrag van de jeugd. Demissionair ministers Klink (Volksgezondheid) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) reageren voor de verkiezingen op 9 juni op de wensen van de Tweede Kamer.

Nota van wijziging betreffende de Drank- en horecawet (32022)

PDF document | 1 pagina | 16 Kb

Beleidsnota | 07-04-2010 | VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen