Verburg wil antibioticagebruik dierenartsen halveren maar neemt wederom geen maatregelen

Array

In ziekenhuizen in Nederland melden zich steeds meer patienten met bacterien die resistent zijn tegen bijna alle antibiotica. Infecties bij die patienten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.Minister Verburg wil dat dierenartsen het gebruik van antibiotica halveren. Eerder besloot ze het gebruik terug te dringen met 20 procent, maar na een rapport van deskundigen heeft ze besloten de druk op te voeren. In het rapport staat dat het gebruik van antibiotica bij dieren ertoe leidt dat steeds meer mensen die vlees eten resistent worden. Het beleid van Verburg is er op gericht om het gebruik hiervan in de gehele veehouderij te verminderen met 50 procent in 2011.Maar ook vandaag kondigd Verburg geen maatregelen aan maar laat ze regulatie aan de sector over die nu aanzienlijk verdiend aan het gebruik van antibiotica.

Op 5 maart jl. kondigde de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) aan bij haar achterban te bepleiten te stoppen met het toepassen van cefalosporine-antibiotica bij pluimvee, met het oog op mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Ook dierenartsen spelen een grote rol in de MRSA-besmettingen. Zij schrijven antibiotica voor en doen tevens dienst als apotheker. Zij verdienen dus aan door hun zelf voorgeschreven medicijnen. Minister Verburg heeft al in 2007 aangegeven te willen onderzoeken of dit niet anders geregeld kan worden zodat er geen sprake kan zijn van een financieel belang bij het uitschrijven van een recept.

Verburg gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5 procent van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80 procent van het antibioticagebruik.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen