‘Gestrooi met antibiotica in de pluimveesector is tikkende tijdbom’

Array

“Minister Verburg pakt de pluimveesector met fluwelen handschoenen aan en minister Klink slaapt verder.” Zo typeert SP-Kamerlid Hugo Polderman de reactie van het kabinet op een alarmerend advies van artsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het gebruik van antibiotica in de pluimveehouderij.

Door het overmatige gestrooi met antibiotica in de pluimveesector ontstaat er toenemende resistentie voor de zogenaamde ESBL-producerende bacterien bij mensen. Hierdoor zijn belangrijke antibiotica niet meer voldoende om relatief eenvoudige urineweginfecties bij mensen te bestrijden. Ondanks een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de SP waarin het verminderen van het antibioticagebruik in de veehouderij wordt geeist, grijpt het kabinet niet in. Polderman: “Er worden weer de nodige onderzoeken aangekondigd, terwijl direct handelen noodzakelijk is om deze tikkende tijdbom onschadelijk te maken.”

Volgens Polderman komt het hoge antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij onder andere omdat de handel in geneesmiddelen een belangrijk deel van het inkomen van veeartsen is. Polderman: “5% Van de veeartsen zijn verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik in de veehouderij. In ons land wordt om economische redenen in de veesector veel meer antibiotica gebruikt dan in omringende landen. De verkoop van geneesmiddelen door de veeartsen moet daarom zo snel mogelijk stoppen. De volksgezondheid loopt immers gevaar.”

“De vergelijking met de bestrijding van de Q koorts-epidemie is treffend. De landbouwlobby is leidend. Verburg zet als verlengstuk van de landbouwsector de toon en minister Klink laat het als minister van volksgezondheid afweten.”, aldus Polderman.

Binnenkort spreekt de Kamer op verzoek van de SP over de kwestie.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen