Gelderse Q-koortspoli start maandag

Array

Het CWZ opent maandag 12 april een speciale polikliniek voor mensen met Q-koorts. Een team van internisten/infectiologen, longartsen en microbiologen staat voor deze patienten klaar. Zo nodig worden ook andere specialisten zoals gynaecologen, cardiologen en vaatchirurgen in consult geroepen. Na Den Bosch betreft het de tweede Q-koortspoli van Nederland.

Voor wie?
Het CWZ denkt dat de nieuwe poli in een behoefte voorziet bij zowel huisartsen als patienten. Het gaat vooral om specialistische zorg voor mensen met de chronische variant van de ziekte en mensen met acute Q-koorts in combinatie met een verhoogd risico op complicaties. Mensen met acute Q-koorts worden in eerste aanleg meestal vanwege longontsteking in een ziekenhuis opgenomen.

Om misverstanden te voorkomen: mensen die vermoeden Q-koorts te hebben, worden geacht met hun klachten naar hun huisarts te gaan voor het stellen van een diagnose.

Meer bloedonderzoek

Het Streeklaboratorium binnen het CWZ, dat onder meer diagnostisch onderzoek verricht voor huisartsen, krijgt de laatste weken tientallen aanvragen per dag om bloed te testen op de Q-koortsbacterie. Het aantal positief geteste bloedmonsters is momenteel nog laag. Er wordt echter rekening gehouden met een stijging zodra het warmer en droger wordt en bovendien de geboorte van lammeren en geitjes een piek beleeft. Tegelijk is de alertheid op Q-koorts bij het publiek en bij de huisartsen groot, getuige ook de drukte bij de Q-koortspoli in Den Bosch.  Samenwerking

Het CWZ is al jaren betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek naar de Q-koortsbacterie in Nederland. Daarbij wordt nauw samengewerkt met onder meer de Universiteit van Wageningen en het Centraal Veterinair Instituut. Het Nijmeegse ziekenhuis heeft daarnaast alle kennis en kunde in huis om specialistische zorg voor mensen met Q-koorts op zich te nemen. De internist-infectiologen van het CWZ werken daarbij nauw samen met hun collega’s van het UMC St. Radboud. GGD Nederland heeft laten weten de opening van een tweede Q-koortspoli in Nederland toe te juichen.

Het CWZ opent op maandag 12 april 2010 een polikliniek voor patienten met Q-koorts. Hieronder vindt u informatie over Q-koorts en de gang van zaken in het CWZ.

Q-koorts is een ziekte veroorzaakt door een bacterie. Dieren kunnen deze ziekte overdragen op mensen. In Nederland zijn voor zover bekend vooral besmette melkgeiten en melkschapen, tijdens de lammerperiode, de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, maar dit kan ook door het eten of drinken van rauwmelkse producten. De incubatietijd is gemiddeld 2 tot 3 weken, maar kan oplopen tot zes weken.

Q-koorts is niet van mens-op-mens overdraagbaar, u kunt dus geen andere mensen besmetten. U kunt gewoon naar uw werk of school gaan als u zich niet meer ziek voelt.

Diagnose en behandeling
De Q-koorts bacterie veroorzaakt meestal een longontsteking, men heeft dan last van hoesten en koorts en soms pijn bij de ademhaling. Vaak is er ook ernstige hoofdpijn.  Dit noemen we acute Q-koorts. Het komt ook voor dat er alleen sprake is van koorts zonder hoesten, of van een leverontsteking (hepatitis). Acute Q-koorts kan goed behandeld worden met antibiotica. Het is wel noodzakelijk om bij personen die acute Q-koorts hebben gehad in het eerste jaar na de infectie het bloed te controleren op chronische Q-koorts.

Soms krijgt iemand na acute Q-koorts of na een besmetting zonder symptomen chronische Q-koorts. Dit gaat vaak gepaard met een hartklep ontsteking. Zwangeren en personen met een stoornis in de afweer of met een hartklepafwijking dan wel een kunsthartklep hebben hier een hoger risico op. Chronische Q-koorts is moeilijk te behandelen en vereist langdurige en specialistische antibiotische therapie.

De huisarts/specialist verwijst de patient. Hij faxt of stuurt (bijvoorbeeld via Zorgdomein) een verwijsbrief naar de polikliniek. Alleen in het geval van een spoedafspraak kan de afspraak worden gemaakt in overleg met de internist-infectiologen (dr. Dofferhoff of dr. Sprong), de dienstdoende internist of via de longarts.

De polikliniekmedewerker roept de patient op voor een afspraak, telefonisch of met een afsprakenbrief. Die brief bevat informatie en eventueel instructies ter voorbereiding op het poliklinische consult.

In het CWZ is er een team van artsen met speciale belangstelling voor Q-koorts (internist-infectioloog, longarts, gynaecoloog, cardioloog, vaatchirurg en arts-microbioloog), om een zo optimaal mogelijke en multidisciplinaire benadering te kunnen nastreven voor de patienten met of na Q-koorts. Ook wordt intensief samengewerkt met de internist-infectiologen van het UMC St Radboud.

Bereikbaarheid
Bereikbaarheid
Polikliniek : Interne geneeskunde A70
Adres : Weg door Jonkerbos 100, 6532 SZ Nijmegen
Postadres : Postbus 9015, 6500 GS Nijmegen
Telefoon : 024 365 82 00

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen