Gooise vrouwen

Array

Verpleeghuizen hebben het niet eenvoudig. Ze willen hun bewoners graag de beste zorg bieden, maar kampen tegelijkertijd met beperkte middelen en personele schaarste. Dit wordt vanwege de vergrijzing alleen maar erger. In de toekomst zijn er minder zorgmedewerkers die steeds meer clienten moeten verplegen. Het is een zorgelijke ontwikkeling waar we oplossingen voor moeten vinden. Daarom wil ik u eens voorstellen aan Ellen Langerak.

Ellen is directeur bij Vivium Zorggroep in de regio Bussum en heeft er diverse innovatieve projecten opgezet. Daarmee maakt ze haar organisatie aantrekkelijker voor medewerkers én voor de bewoners. Ze probeert haar medewerkers zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te geven en te ontlasten. Het mooiste project: de Gooise gastvrouwen. Deze vrouwen zijn geen verzorgster, verpleegkundige of vrijwilliger. Neen, het zijn betaalde medewerkers die in de gemeenschappelijke woonkamers toezicht houden en een huiselijke sfeer scheppen samen met de bewoners.

Het is werk waarvoor geen zorgdiploma vereist is. Ellen plaatste een oproep en zocht uitdrukkelijk mannen en vrouwen die geen ervaring of diploma in de zorg hebben, maar wél levenskennis bezitten. Denk aan herintreders of moeders die weten hoe je een huishouden runt of ouderen verzorgt. Ze kreeg ruim honderd enthousiaste reacties. Een kwart van hen heeft nu een contract. De gastvrouwen werken part-time en lezen bewoners de krant voor, koken en helpen met diverse taken.

De bewoners van het verpleeghuis én hun familie zijn blij met hun gastvrouwen. De zorgmedewerkers ook, aangezien het project hen van een aantal neventaken ontlast, zoals het continu aanwezig zijn in de woonkamers. Er ontstaan meer soortgelijke vernieuwende initiatieven. Zo heeft Vivium ondersteuning van een beveiligingsbedrijf ingeschakeld in de nachtdienst. De zorgmedewerkers voelen zich daardoor veiliger en er is minder zorgpersoneel nodig. Verder zijn de restaurants in de huizen langer geopend voor bewoners. Dat is mogelijk gemaakt door neventaken over te dragen aan restaurantmedewerkers die geen zorgkwalificaties hebben. Bewoners kunnen nu zelf kiezen wanneer ze eten, en het restaurant is een ontmoetingsplek geworden waar het gezellig is.

Creatieve oplossingen als deze helpen om de (toekomstige) personeelsschaarste te verminderen. Op Zorginnovatieplatform.nl vindt u nog meer ideeen over vernieuwing in de zorg. Ik ben hier enthousiast over. U ook?

Vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg Univé

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen