SP: ‘College voor Zorg- verzekeringen maakt ongewenste politieke keuzes’

Array

“Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelt zich op als 23e kamerlid voor de VVD.” Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven naar aanleiding van het pakketadvies over welke zorg voor vergoeding in aanmerking hoort te komen. Het CVZ adviseert om de anticonceptiepil, de rollator en de tandzorg voor 18 tot 22 jarigen niet meer te vergoeden. Volgens het CVZ kan dit voor eigen rekening. Van Gerven: “Het CVZ speelt rechtse partijen als de VVD en D66 in de kaart. Dit zijn politieke keuzes. Ik zou zeggen: schoenmaker blijf bij je leest.”

De bezuinigingen moeten 193 miljoen opleveren. De anticonceptiepil en de tandzorg voor 18 tot 22 jarigen zitten sinds 2008 in pakket. De SP is daar een groot voorstander van. De pil is een verworven en bestreden recht voor vrouwen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Goede tandzorg op jonge leeftijd voorkomt tandbederf bij jong volwassenen en daarmee veel kosten en problemen later.

Al eerder verklaarde Dik Hermans, voorzitter van het CVZ, dat bezuinigingen in de zorg onafwendbaar zijn en dat mensen die ongezond leven niet meer volledig verzekerd moeten worden. Van Gerven: “Met dergelijke stellingnames is de onafhankelijkheid van het CVZ in het geding. Het ‘eigen schuld, dikke bult’ principe tast de solidariteit in de zorg aan en treft vooral de laagste inkomens en chronisch zieken.”

Het College voor Zorgverzekeringen heeft primair de taak om vast te stellen of een behandeling, geneesmiddel of hulpmiddel werkzaam of nuttig is en wat de kosten zijn. Het is aan de politiek om de beslissing te nemen of iets wel of niet in het pakket thuishoort.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen