Vaatweefsel voorspelt nieuwe ziekte

Array

Uit de samenstelling van de wand van een verkalkte halsslagader kunnen onderzoekers van het UMC Utrecht afleiden hoeveel kans een vaatpatient maakt op nieuwe vaatproblemen. Chirurg in opleiding Wouter Peeters beschrijft deze resultaten, die hij binnenkort publiceert in het tijdschrift Circulation, in zijn proefschrift van 15 april.

Peeters volgde 818 patienten waarbij aderverkalking (atherosclerotische plaque) uit de halsslagader verwijderd was. Na drie jaar hadden 196 patienten een hart- of herseninfarct gekregen of waren overleden. Patienten met een bloedstolsel of een verhoogde dichtheid van bloedvaten in de plaque blijken daarop een 1,7 of 1,4 maal verhoogde kans te hebben. Microscopisch waarneembare eigenschappen van de plaque voorspellen dus het algehele risico op nieuwe vormen van vaatlijden.

“Wij laten zien dat de eigenschappen van een klein stukje ziek bloedvat een voorspellende waarde kan hebben voor toekomstige vaatziekten in het héle lichaam. Dit inzicht, met als slogan ‘tissue is the issue’, wint langzaam terrein.”

Peeters verwacht dat analyse van stukjes verkalkte slagader artsen kan helpen patienten met een extra groot risico op nieuwe acute vaatproblemen op te sporen. Momenteel is alleen van patienten die een operatie of catheterisatie ondergaan weefsel beschikbaar. Maar wereldwijd vinden jaarlijks meer dan twee miljoen chirurgische of endovasculaire interventies plaats waarbij stukjes verkalkt bloedvat verkregen kan worden voor onderzoek.

Tot nu toe blijken de algemene risicofactoren van hart- en vaatziekten (leeftijd, geslacht, bloeddruk en cholesterolgehalte) te onnauwkeurig om het risico van de individuele patient te voorspellen op acute gebeurtenissen van aderverkalking. Ook mogelijke risicofactoren uit bloedonderzoek blijken onvoldoende om het risico op acute vaatproblemen te bepalen.

Het onderzoek van Peeters en collega’s moet uiteindelijk leiden tot een zo nauwkeurig mogelijk risicoprofiel van de individuele patient op het krijgen van het krijgen van acute vaatproblemen. Naast microscopisch waarneembare eigenschappen, heeft Peeters ook enkele moleculaire factoren in de plaque ontdekt die sterk bijdragen aan het risicoprofiel van de individuele patient. Dat zijn mogelijke aanknopingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Peeters’ onderzoek is gebaseerd op gegevens van de Athero-Express biobank, een weefselbank die inmiddels meer dan 2500 plaques bevat en daarmee de grootste in de wereld in zijn soort is. De weefsels zijn verzameld in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het UMC Utrecht. Prof. dr. Gerard Pasterkamp en vaatchirurg prof. dr. Frans Moll van het UMC Utrecht begeleidden Peeters tijdens zijn promotieonderzoek.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen