Onderzoek vermissingen gesloten jeugdzorg 2009

Array

Op verzoek van de minister voor Jeugd en Gezin heeft de Inspectie jeugdzorg een ingelast onderzoek gedaan naar de vermissingen van jongeren in de gesloten jeugdzorg. Bij dit onderzoek heeft de inspectie alle vijftien instellingen voor gesloten jeugdzorg onderzocht.

Samenvattend is de inspectie redelijk positief over de wijze waarop de sector gesloten jeugdzorg in de praktijk omgaat met vermissingen. Dit schrijft de Inspectie jeugdzorg in haar rapport Vermissingen gesloten jeugdzorg; hoe gaan instellingen voor gesloten jeugdzorg in 2009 om met vermissingen.

Drie onderzoeksthema’s
De inspectie verwacht dat de instellingen adequaat reageren op vermissingen en toereikende maatregelen treffen om toekomstige vermissingen te voorkomen. In het onderzoek is deze verwachting uitgewerkt in drie onderzoeksthema’s:
1) de reactie van de instellingen op vermissingen;
2) de maatregelen van de instellingen naar aanleiding van vermissingen op het niveau van het kind;
3) de maatregelen van de instellingen naar aanleiding van vermissingen op het niveau van de hele instelling.

De inspectie is van oordeel dat de reactie van de instellingen onder 1) voldoende is, maar dat de maatregelen onder 2) en 3) nog als matig moeten worden beoordeeld. Met name het consequent registeren van vermissingen verdient bij een aantal instellingen verbetering. Inmiddels zijn door de betrokken instellingen de nodige aanzetten hiertoe gedaan.

In principe acht de inspectie alle drie thema’s belangrijk, maar in de huidige fase van ontwikkeling van de gesloten jeugdzorg dient de nadruk vooral te liggen op de eerste twee. Deze thema’s omvatten namelijk het primaire proces rond het laten terugkeren van een jongere en zijn of haar behandeling na terugkomst. Dit is het proces waar een jongere het meest baat bij heeft en waarmee de meeste risico’s zijn verbonden wanneer dit niet op orde is.

Oordeel matig/onvoldoende voor twee instellingen
Twee instellingen, De Koppeling en De Sprint, scoorden ‘matig’ op het eerste thema en ‘onvoldoende’ op de twee volgende thema’s. Bij beide instellingen heeft de inspectie actie ondernomen. De Koppeling heeft inmiddels een verbeterplan opgesteld en de inspectie houdt de vinger aan de pols. Bij De Sprint was het onderhavige onderzoek onderdeel van de entreetoets. Hierbij oordeelde de inspectie dat de kwaliteit van de gesloten jeugdzorg van De Sprint volstrekt ontoereikend was. Naar aanleiding van dit onderzoek maakte De Hoenderloo Groep eerder bekend dat De Sprint binnen afzienbare tijd zal worden gesloten.

Zie ook http://www.inspectiejeugdzorg.nl/actueel/nw_detail.asp?id=0189

Rapport Vermissingen gesloten jeugdzorg (pdf 141 Kb)

Bron: Inspectie Jeugdzorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen