Vormveranderingen van het normale en falende hart

Array

Uit onderzoek van Iris Rüssel blijkt dat bij patienten met ernstig hartfalen, en dus een sterk verlies van pompfunctie, de hoeveelheid samenknijpingen en wringende bewegingen van het hart een rol spelen in het al dan niet reageren op pacemakertherapie.

Behalve dat het hart samenknijpt, maakt het ook een wringende beweging. Zowel dit verkorten van de spier (strain) als het wringen (torsie) zijn belangrijk voor een goede pompfunctie. Bij veel hartziekten gaat een afname van pompfunctie gepaard met veranderingen van het contractiepatroon. Het is daarom belangrijk om de vervorming van de hartspier in kaart te kunnen brengen. Dit is mogelijk met een speciale beeldvormende techniek: MRI tagging.

Regionale verschillen in de hoeveelheid strain en een sterke afname van torsie lijken een voorwaarde voor een goede reactie op de behandeling. Wanneer patienten die baat hebben bij dergelijke therapie vooraf geselecteerd worden, kunnen onnodige ingrepen bij de patient worden voorkomen. Bovendien kan het een kostenbesparing opleveren. Bij patienten met een genetische mutatie voor hypertrofische cardiomyopathie (verdikking van de hartspier) die nog niet ziek zijn en dus een nog normale pompfunctie van het hart hebben, blijken de strain en torsie van het hart al af te wijken van gezonde personen. In de mutatiedragers is de strain regionaal iets lager, maar de torsie hoger dan in gezonden. Wanneer deze afwijkingen vroeg bekend zijn, wordt het wellicht mogelijk patienten eerder te behandelen en zo een afname van pompfunctie tegen te gaan.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.

Vormveranderingen van het normale en falende hart

  • Startdatum 14-04-2010
  • Tijd 15.45
  • Locatie Aula
  • Titel Myocardial strain, torsion and untwisting in the normal and failing heart measured with magnetic resonance imaging
  • Spreker I.K. Rüssel
  • Promotor prof.dr. A.C. van Rossum prof.dr. R.M. Heethaar
  • Onderdeel VU medisch centrum
  • Wetenschapsgebied Medisch
  • Evenementtype Promotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen