Geheugenverlies bij MS-patiënten zichtbaar te maken met MRI

Array

De hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is bij het geheugen, is sterk afwijkend bij mensen met multiple sclerose (MS). De afwijkingen van de hippocampus zijn bij MS-patienten met ernstige geheugenklachten zichtbaar te maken met nieuwe magnetic resonance imaging (MRI) technieken. Deze bevindingen zullen de basis vormen voor het bestrijden van het geheugenverlies bij MS. Dit volgt uit het promotieonderzoek van Stefan Roosendaal, die op 15 april promoveert aan VU medisch centrum.

Bij MS-patienten met geheugenklachten hoeven er nog geen afwijkingen zichtbaar te zijn op standaard MRI-scans. Maar wanneer gebruik gemaakt wordt van geavanceerdere imaging technieken blijkt de verbinding van de hippocampus met de rest van het brein in sterke mate aangedaan te zijn. Roosendaal heeft daarnaast laten zien, dat ook MS-patienten die normaal scoren bij geheugentesten al uitgebreide hippocampale afwijkingen hebben. Waarschijnlijk nemen gezonde hersendelen het functioneren van het hippocampus tijdelijk over. In hoeverre de afwijkingen op de MRI-scans voorspellend zijn voor toekomstig geheugenverlies wordt nu verder onderzocht.

Ongeveer vijftig procent van de MS-patienten krijgt te maken met cognitieve problemen, waaronder geheugenverlies. Deze kunnen optreden in het beginstadium van de ziekte, wanneer nog weinig of geen andere fysieke symptomen merkbaar zijn en worden in sociale zin als zeer invaliderend ervaren door de nog vaak jonge patienten. Verder onderzoek richt zich nu op de vraag in hoeverre het geheugenverlies met medicijnen of met hersentraining kan worden aangepakt bij MS-patienten.

Het onderzoek van Roosendaal is gefinancierd door de Stichting MS Research.

VUmc MS Centrum Amsterdam
Het VUmc MS Centrum Amsterdam is in 1998 opgericht en is uitgegroeid tot een van de top vijf MS centra van de wereld. De internationale bekendheid komt onder andere door de ontwikkeling binnen het centrum van criteria voor de beoordeling van MRI-scans van mensen met MS. Binnen het multidisciplinaire centrum werken meer dan 60 onderzoekers (neurologen, radiologen, pathologen en celbiologen) samen aan het vinden van antwoorden op wetenschappelijk vragen rond MS.
Het VUmc MS Centrum Amsterdam wordt financieel ondersteund door de Stichting MS Research.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen