Kans op vrouwelijke genitale verminking in particuliere klinieken zeer gering

Array

De meeste particuliere klinieken hebben een duidelijk beleid met betrekking tot vrouwenbesnijdenis. De kans dat er vrouwen en meisjes in Nederlandse particuliere klinieken worden besneden is zeer klein. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport ‘Particuliere klinieken gaan zorgvuldig om met vragen naar vrouwenbesnijdenis.’

In 2009 kwam 4 keer het verzoek binnen tot vrouwenbesnijdenis. De desbetreffende klinieken hebben dit alle geweigerd. 27 van de 37 klinieken boden schaamlipcorrecties aan. De meeste particuliere klinieken hebben nu een duidelijk beleid als het om vrouwenbesnijdenis en schaamlipcorrecties gaat. Dat is een sterke verbetering ten opzichte van het IGZ onderzoek uit 2007. Het onderzoek uit 2007 heeft waarschijnlijk een bewustwordingsproces in gang gezet. Samen met de ontwikkelde richtlijnen van de wetenschappelijke verenigingen heeft dit tot veranderingen in het professioneel handelen geleid. De IGZ is hier tevreden over.

De IGZ is blij met het feit dat bijna alle plastisch chirurgen die zich bezig houden met esthetische chirurgie lid zijn van de Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Richtlijnen en veldnormen worden immers door de NVPC opgesteld en door de leden geaccordeerd.

32 van de 45 onderzochte klinieken gaven aan het standpunt (weigeren van vrouwenbesnijdenis) van de NVPC te kennen. 13 klinieken hebben dat ook in een schriftelijke richtlijn voor hun kliniek beschreven. De IGZ wil dat alle klinieken hun beleid over vrouwenbesnijdenis in een schriftelijke richtlijn hebben vastgelegd en zal dit in 2010 controleren.

Bij drie klinieken heeft de IGZ vervolgtoezicht ingesteld omdat ze zich niet aan de richtlijnen lijken te houden. Daarnaast is er onduidelijkheid over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen basisartsen en plastisch chirurgen. De IGZ beveelt de NVPC en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) aan om hierover beleid op te stellen. De IGZ zal hierover in gesprek gaan met de genoemde partijen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen