David de Wied-lezing

Array
Stamcellen zorgen voor de ontwikkeling, verversing en reparatie van weefsel in het lichaam. Maar dezelfde stamcellen liggen ook aan de basis van kanker. In de twintigste David de Wied-lezing op 28 mei zal Hans Clevers, hoogleraar Moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, bespreken wat de wetenschap heeft geleerd over stamcellen, en wat de beloften en gevaren zijn van stamceltherapie. De publiekslezing, getiteld ‘Stamcellen: hoop en vrees’, wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht.
Op vrijdag 28 mei 2010 vieren wij de 20e editie van de David de Wied-lezing. Prof. dr. J.C. (Hans) Clevers, hoogleraar Moleculaire genetica en directeur Hubrecht laboratorium, zal deze lustrumlezing geven. Hij gaat daarbij in op stamcellen in de regeneratieve geneeskunde en hun rol in de strijd tegen kanker.

David de Wied-lezing 2010: Stamcellen. Hoop en vrees.
Tijdens de embryonale ontwikkeling wordt ons lichaam opgebouwd vanuit stamcellen. De rest van ons leven verversen stamcellen onze snelverslijtende weefsels zoals huid of darm continu, en repareren ze andere weefsels na beschadiging. Als keerzijde liggen dezelfde stamcellen aan de basis van kanker. In deze 20ste David de Wied-lezing wordt besproken wat de wetenschap heeft geleerd over stamcellen, en wat de beloften en gevaren zijn van stamceltherapie.

Aanmelden kan via dit digitale aanmeldformulier.
NB: U ontvangt wel een bevestiging van aanmelding, maar geen toegangskaarten!

Locatie: zaal Theatron, Educatorium, De Uithof

Programma

16.00 uur                Ontvangst met koffie en thee
16.30 uur                Opening en welkom door Prof. dr. Hans Stoof
16.40 uur                Laudatio
16.55 uur                Lezing door prof. dr. J.C. (Hans) Clevers
17.35 uur                Discussie
18.00 – 19.00 uur    Borrel

Stichting David de Wied-lezing
Sinds 1990 organiseert de Universiteit Utrecht jaarlijks een lezing door een (inter)nationaal vooraanstaand wetenschapper of hoogwaardigheidsbekleder over een actueel maatschappelijk vraagstuk in de David de Wied-lezing. Het curatorium van de Stichting David de Wied-lezing bepaalt de spreker. In het curatorium, dat onder leiding staat van dhr. prof.dr. J.C. Stoof, Rector Magnificus, nemen de volgende hoogleraren zitting:

mw. prof.dr. L.J. Braakman, hoogleraar Scheikunde aan de faculteit Bètawetenschappen;
dhr. prof.dr. B.M. Spruijt, hoogleraar Gedragbiologie aan de faculteit Bètawetenschappen;
dhr. prof.dr. D.J.A. Crommelin, hoogleraar Biofarmacie aan de faculteit Bètawetenschappen;
mw. prof.dr. E. van der Wall, hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde.

De lezing is vernoemd naar de neurofarmacoloog prof. dr. David de Wied. Hij verwierf nationaal en internationaal faam met zijn ontdekking dat neuropeptiden (kleine eiwitten) de regisseurs zijn van hersenfuncties en gedrag.
In het overzicht leest u de titels van de 19 eerdere lezingen.

U kunt toegangskaarten verkrijgen via http://www.uu.nl/daviddewied (aanmelding is verplicht). Ook voor meer informatie over deze lezing en vorige David de Wied-lezingen kunt u op deze site terecht. De lezing vindt plaats op vrijdag 28 mei om 16.30 uur (ontvangst: 16.00 uur) in het Educatorium, Leuvenlaan 19 in Utrecht.

Voor meer informatie: Communicatie en Marketing, informatielijn, 030 – 253 3550.
Digitaal aanmeldformulier

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen