Federatie KNMG roept artsen en overheid op te investeren in ouderenzorg

Array

KNMG-standpunt: ‘Sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen
Het aantal kwetsbare oudere patienten neemt de komende jaren sterk toe. Vandaag verscheen het standpunt van de federatie KNMG ‘Sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen’ met een duidelijke visie om sterke toekomstbestendige ouderenzorg te garanderen.
Met dit standpunt slaat de medische beroepsgroep de handen ineen om proactief en systematisch de medische problematiek bij kwetsbare ouderen op te sporen en te zorgen voor een onderling afgestemde medische aanpak. Zo wordt voorkomen dat kwetsbare ouderen, met vaak verschillende aandoeningen en behandelaars, tussen wal en schip raken.

Praktijk
De voorstellen bouwen voort op de praktijkervaringen van huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten. Door de toenemende vergrijzing heeft bijna elke arts steeds indringender met ouderenzorg te maken.

Randvoorwaarden
In een implementatietraject neemt de medische beroepsgroep het voortouw om deze omslag handen en voeten te geven. Artsen kunnen dit niet alleen. De invoering van de voorgestelde werkwijze moet gepaard gaan met realisatie van noodzakelijke randvoorwaarden. Het standpunt noemt bijvoorbeeld het wegnemen van belemmeringen in de structuur van de zorgverzekeringen en van de zorgtarieven, de realisering van in ouderenzorg gespecialiseerde praktijkondersteuning, uitbreiding van de opleidingscapaciteit medische ouderenzorg, uitbreiding van de geriatrische beddencapaciteit en het managen van de financiele consequenties. Wil er daadwerkelijk en op grote schaal iets veranderen, dan moet in deze randvoorwaarden worden geïnvesteerd door de overheid (VWS, CVZ, NZa) en partijen als het CBOG, het Capaciteitsorgaan, zorgverzekeraars en AWBZ Zorgkantoren. Aan het CBOG wordt gevraagd een stimulerende rol te vervullen richting andere zorgverlenende disciplines om de nu neergelegde visie door te trekken.

Download het KNMG-standpunt via www.knmg.nl

Lees ook in Medisch Contact van woensdag 21 april de voorzitterscolumn ‘Kwetsbare ouderen: ook úw zorg’ van Arie Kruseman en het artikel ‘Sterke zorg voor kwetsbare oudere’.

Congres over implementatie
Dit najaar vindt een congres plaats over de implementatie van de ouderenzorg nieuwe stijl. Wilt u op persoonlijk de hoogte blijven, stuur dan een e-mail aan [email protected]

De artsenfederatie KNMG vertegenwoordigt ruim 46.000 artsen en studenten geneeskunde. De Orde van Medisch Specialisten maakt deel uit van de KNMG.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen