Chirurgische aanpak van endocriene tumoren

Array

In haar proefschrift bespreekt Jennifer Schreinemakers de chirurgische behandeling van verschillende endocriene tumoren. Endocriene tumoren zijn tumoren die zich ontwikkelen in hormonale klieren, zoals de schildklier, bijschildklieren, bijnieren en alvleesklier. Endocriene tumoren kunnen spontaan voorkomen bij patienten, maar komen ook voor in het kader van erfelijke endocriene tumorsyndromen. Drie bekende erfelijke tumorsyndromen zijn het multipele endocriene neoplasiesyndroom (MEN) type 1, 2A en 2B.

In haar proefschrift probeert Schreinemakers onder meer de prognose van schildklierkanker te voorspellen, bij zowel erfelijke vormen en niet erfelijke vormen. Verder bestudeerde ze wat de beste chirurgische behandeling is voor primaire hyperparathyreoidie bij patienten met MEN 1 en MEN2A. Tevens bestudeerde ze een specifiek type van bijniertumoren, de feochromocytomen, en de relatie tussen de hormoonproductie en de grootte van deze tumoren.

Samenvattend stelt Schreinemakers dat endocriene tumoren een wijd klinisch spectrum hebben. De chirurgische behandeling is aangepast aan de biologische factoren van de tumoren en de klinische kenmerken van deze patienten. De chirurgische behandelingen van deze tumoren is in de loop van de jaren maatwerk geworden.

18-05-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jennifer Schreinemakers, Geneeskunde
Proefschrift: Surgical Strategies in Endocrine Tumors
Promotor 1: Prof. dr. I.H.M. Borel Rinkes
Copromotor 1: Dr. M.R. Vriens
Copromotor 2: Dr. G.D. Valk

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen