Open zorginnovatie werkt zonder terugverdienen

Array

Traditioneel werkt zorginnovatie met een of andere manier van terugverdienen van het ontwikkelen van de innovatie uit latere opbrengsten. Daarvoor bestaan maatschappelijke systemen voor zoals octrooien, auteursrechten en licenties. De ontwikkelingskosten van nieuwe geneesmiddelen worden bijvoorbeeld betaald uit octrooien. Software programma’s voor elektronische patienten dossiers worden beschermd door geheime codes en contracten waardoor anderen dan de eigenaar niet zo maar applicaties kunnen toevoegen. Bedrijven die traditioneel innoveren spreken van bedrijfsgeheimen die zij bewaken.

Zorginnovatie 2.0 werkt zonder deze  terugverdiensystemen. Zo bepleit president Obama open source – politiek in de  Amerikaanse gezondheidszorg, waarbij software net als internet zelf voor iedere patient, arts en zorgaanbieder openbaar toegankelijk is. In mijn eigen rapport Ruimte voor ziekenhuisinnovaties dat ik uitbracht op verzoek van de NVZ vereniging van ziekenhuizen heb ik ook gepleit voor zorginnovatie 2.0 voor de ontwikkeling van zorgpaden, software applicaties en focuspoliklinieken. Ik spreek in dat rapport over open zorginnovatie.

Theoretische ondersteuning voor de optie open zorginnovatie trof ik van de week aan in de openbare les van Paul Breman, lector aan de Hogeschool Utrecht. Open innovatie onderscheidt zich van traditionele door diversiteit in expertise, de nadruk op externe relatienetwerken, risico nemen door alles open te gooien, het niet streven naar overeenstemming maar naar het begrijpen van elkaar, het extern delen van ideeen en het cultiveren van netwerken, waarbij de grenzen van organisaties vervagen.

De uitgebreide tekst van Bremans openbare les en de literatuurstudie waarmee hij deze onderbouwt, waren voor ondergetekende een eye opener. De openbare les is te krijgen bij het Kenniscentrum Innovatie en Business via [email protected] Tot zover dit bericht.

In de Julius Masterclass Management van Kwaliteit van Zorg en Financien gaan wij nader in op het verschil tussen open en traditionele zorginnovatie. Deze Masterclass start op 16 september 2010 en eindigt op 16 april 2011 en telt twaalf middagen van 15.00 -19.00 uur. Vele aspecten van kwaliteits- en financieel beleid en de samenhang daartussen komen aan de orde. Wit uj deelnemen aan deze Masterclass? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan. Reeds twaalf personen schreven zich in. Er is plaats voor zestien.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen