Catharina-ziekenhuis implanteert als eerste in Nederland nieuwe defibrillator

Array

Cardiologen van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven hebben vrijdag als eersten in Nederland patienten met een hartritmestoornis behandeld met de nieuwste implanteerbare defibrillator (ICD). Deze nieuwe generatie ICD s kan beter onderscheid maken tussen levensbedreigende en niet-levensbedreigende hartritmestoornissen en de therapie daar automatisch op afstemmen. Daarmee wordt de kans op een vals alarm of een onnodige schok sterk verminderd en biedt dit type ICD meer zelfvertrouwen en een betere zorg aan patienten.


ICD s redden levens
Naar schatting 850.000 patienten wereldwijd hebben een ICD om hen te beschermen tegen gevaarlijke hartritmestoornissen. De afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 70.000 levens gered door implanteerbare defibrillatoren. Klinisch bewijsmateriaal van wereldwijde studies toont ook aan dat ICD s levens redden. Cardioloog Pepijn van der Voort: “Veel patienten die een kans lopen op een plotse hartdood krijgen ter bescherming een ICD. Het is voor deze ICD s soms moeilijk onderscheid te maken tussen levensbedreigende ritmestoornissen en andere, relatief onschuldige ritmestoornissen. De nieuwe ICD heeft een aantal geavanceerde technieken om hier beter onderscheid in te kunnen maken. Daardoor hoeven patienten zich minder zorgen te maken over
valse alarmen en onterechte schokken.
Voorloper in Europa
De Protecta-ICD s van Medtronic zijn de meest geavanceerde apparaten die op dit moment beschikbaar zijn. Deze implanteerbare apparaatjes zijn ontworpen om levensreddende schokken of pijnloze stimulatie af te geven om een levensbedreigende snelle hartslag te stoppen. Het Catharina-ziekenhuis is één van de eerste centra in Europa dat betrokken is bij de PainFree SST post-market klinische studie, opgezet om gegevens te verzamelen voor een optimaal gebruik van deze nieuwe apparaten.

Over het Catharina-ziekenhuis Eindhoven
Het Catharina-ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Er werken ruim 3.500 medewerkers en zo n 150 specialisten. In 2009 registreerden wij 449.000 polikliniekbezoeken, circa 29.000 opnames en ongeveer 26.000 dagbehandelingen. Naast de reguliere basisfuncties, is het ziekenhuis vooral bekend om de behandeling van patienten met hart- en vaatziekten, kanker en om IVF. Er worden veel artsen en verpleegkundigen opgeleid en het wetenschappelijk onderzoek dat er gedaan wordt, scoort internationaal hoge ogen. Het Catharina-ziekenhuis draagt al sinds 2000 het NIAZ kwaliteitskeurmerk en kreeg zowel in 2009 en 2010 de titel Topwerkgever.
Over Medtronic
Medtronic, met hoofdkantoor in het Amerikaanse Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van medische technologie. Voor miljoenen mensen ter wereld biedt zij oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland. Medtronic heeft in Nederland kantoren in Heerlen, Kerkrade en Maastricht.

Recente artikelen