Financiele impuls van provincie Limburg voor Zorg aan Zet

Array

Zorg aan Zet kan rekenen op een provinciale subsidie van 77.765 euro voor het pilotproject ‘implementatie Work Ability Index in Zorg en Welzijn Limburg’. Doelstelling van dit project is een duurzaam inzetbaarheidsbeleid te ontwikkelen om het zorgpersoneel langer en met plezier aan het werk te houden.

De arbeidsmarktproblematiek waarmee de zorgsector in Limburg te maken heeft is urgent en complex. Het verhaal is bekend: ontgroening, (dubbele) vergrijzing en bevolkingskrimp in combinatie met de toename van de zorgvraag. Ook de gevolgen kunnen eenvoudig worden voorspeld: te weinig instroom van jongeren, hogere werkdruk, beperkte inzetbaarheid, stijgend ziekteverzuim en hogere personeelskosten, personele tekorten, kennisverlies door uitstroom van oudere werknemers. In 2009 is een project gestart “Duurzaam (door)werken in de Limburgse zorg” door Zorg aan Zet, de Provincie Limburg en met medewerking van Blik op Werk.

Circa 10.000 medewerkers van 15 Zorg- en Welzijnsorganisaties in Limburg gaan de zogenaamde Work Ability Index (vragenlijst) toepassen. Dit van oorsprong Fins instrument geeft inzicht in het arbeidsvermogen van mensen. De vragenlijst gaat in op het huidige werk van de werknemer, zijn kennis en vaardigheden, zijn normen en waarden en zijn fysieke en geestelijke gezondheid. De eindscore is een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst én er kunnen vroegtijdig (gezondheids)risico’s uit afgeleid worden. Het is daarmee een goed instrument om ondermeer duurzame inzetbaarheid binnen organisaties bespreekbaar te maken en daarvoor een plan op te stellen.

De deelnemende werkgevers aan het project verplichten zich een dergelijk plan van aanpak met concrete acties op te stellen. Dat is nodig omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat er op termijn personeelstekorten zullen ontstaan in de zorg. Deze tekorten worden voor heel Nederland verwacht, maar Limburg zal er, als gevolg van bevolkingsdaling en vergrijzing, naar verwachting versterkt mee geconfronteerd worden. Daarnaast hebben de Limburgse zorginstellingen, zo is gebleken uit het eerdere project van Zorg aan Zet ‘Duurzaam doorwerken in de zorgsector’, te maken met een sterk verouderend personeelsbestand. Dit versterkt het belang van het zo gezond en gemotiveerd mogelijk inzetbaar blijven houden van het zorgpersoneel in Limburg.

Hoe zit het bij de individuele instellingen? Weten zij hoe hun personele organisatie er over vijf, tien of vijftien jaar uitziet? Of hoeveel leerlingen zij in 2012 mogen verwachten? Hoeveel van hun medewerkers in 2018 50 jaar of ouder zullen zijn? En hoe zij die oudere medewerkers vitaal en optimaal inzetbaar kunt houden? Hoe bewust zijn de bestuurders van de zorginstellingen zich van de huidige en toekomstige problematiek op de arbeidsmarkt in Limburg?

Om een accurate personele strategie te ontwikkelen is inzicht nodig in de provinciale en regionale bevolkings- en arbeidsmarktontwikkelingen. Maar vooral in de ontwikkeling van de personele situatie binnen de individuele zorginstellingen.
De Provincie Limburg – de provincie met een ‘demografische voorsprong’ – Zorg aan Zet met medewerking van Blik op Werk, hebben het voortouw genomen om voor deze inventarisatie te zorgen.


In totaal nemen 44 Limburgse zorgorganisaties deel aan het project. Zij krijgen door onderzoek inzicht in de provinciale en regionale bevolkings- en arbeidsmarktontwikkelingen. Maar vooral ook in de ontwikkeling van de personele situatie binnen de individuele zorginstellingen. Naast deze inventarisatie worden er handvatten aangereikt en ‘good practices’ geboden voor toekomstbestendig integraal inzetbaarheidbeleid. En men krijgt inzicht in het werken met de WAI als instrument voor duurzame inzetbaarheid van personeel. In het najaar van 2009 wordt een interactief symposium georganiseerd.

Bron: De Limburger, Blok op Werk en Zorg aan Zet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen