Met meerdere maten meten

Array

De klinische epidemiologie bevindt zich op het raakvlak van de epidemiologie en de klinische praktijk, in dit geval de neurologische praktijk. De klinische epidemiologie past epidemiologische methoden toe op vraagstukken die relevant zijn voor de patientenzorg. Zij richt zich daarbij vooral op diagnostiek, prognose en behandeling. Bij al die onderwerpen speelt het meten een centrale rol. Verschijnselen die kunnen leiden tot het stellen van een diagnose moeten op een goede manier gemeten worden. Dat geldt ook voor zaken die kunnen bijdragen aan het inschatten van een prognose. Dit zegt Bernard Uitdehaag in zijn oratie `Met meerdere maten meten’.

Voor het bestuderen van het beloop van een ziekte en de effecten van een (experimentele) behandeling is het erg belangrijk dat de ziekte(last) goed gemeten wordt. Daarbij worden vaak verschillende instrumenten gebruikt, varierend van redelijk objectieve maten, zoals snelheid van lopen, tot sterk subjectieve maten, zoals kwaliteit van leven. Sommige instrumenten meten verschillende domeinen die dan samengevoegd worden tot ̩̩n score. Dat maakt het ogenschijnlijk eenvoudig om de werkzaamheid van een behandeling te besturen, maar hierdoor gaat wel informatie verloren, waardoor de interpretatie Рvooral van veranderingen Рlastig kan zijn.

Er is dan ook veel voor te zeggen volgens Uitdehaag om meerdere meetinstrumenten naast elkaar te gebruiken en zodanig te combineren dat verlies van informatie zo veel mogelijk beperkt wordt. Dit vormt een epidemiologische en statistische uitdaging. Uiteindelijk kan dit in de klinische praktijk helpen bij het maken van keuzes. Patienten verschillen nu eenmaal ook in de relatieve waardering van de verschillende domeinen.

Startdatum: 12-05-2010
Tijd: 15.45
Locatie: Aula
Titel: Met meerdere maten meten
Spreker: prof.dr. B.M.J. Uitdehaag
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Oratie

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen