Ziekenhuizen Leidse regio geven advies over huidbescherming

Op zaterdag 29 mei 2010 participeren de dermatologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Rijnland Ziekenhuis en het Diaconessenhuis Leiden in een ‘Bescherm Je Huid – Dag’. Aan deze nationale open dag doet 45 procent van de Nederlandse ziekenhuizen mee.

Gratis advies
Iedereen die geïnteresseerd is in gratis persoonlijk advies over huidtype, reactie op de zon en zonnebrandfactor kan tot eind deze maand op werkdagen tussen 14.00 – 19.00 uur bellen met een landelijk informatienummer (0800-4002040). Er wordt dan voor u een afspraak ingepland op zaterdag 29 mei, tussen 13.00 en 15.30 uur in het LUMC.

Op de dag zelf kunt u van 15.30 uur tot 16.30 uur ook nog twee openbare colleges over huidkanker bijwonen. Dr. Marianne B. Crijns, van het Rijnland Ziekenhuis houdt een college over ‘Zonneschijn en Zonneschade’. Zij vertelt u meer over huidkanker, blootstelling aan de zon en anti-zonnebrandmiddelen. Prof. dr. Wilma Bergman van het LUMC geeft een college ‘Moedervlekken’. Zij legt uit waar je bij moedervlekken op moet letten.

Bewustzijn creeren

Het doel van deze dag is tweeledig. Enerzijds: mensen bewust maken van de gevaren van de zon. Anderzijds: het belang van zelfcontrole onder de aandacht brengen. Zo kan huidkanker in een vroeg stadium herkend worden. De deelnemende dermatologen hopen dat huidkanker door hun actie minder vaak zal voorkomen en eerder zal worden herkend.

Diagnose

Jaarlijks worden meer dan 2 miljoen gevallen van huidkanker gediagnosticeerd.1 Volgens cijfers is één van de drie gediagnosticeerde kankers een vorm van huidkanker.2 Daarmee is het aantal gevallen van huidkanker tussen 2000 en 2009 met 75 % toegenomen.3 Er zijn hiervoor verschillende oorzaken aan te wijzen. Veel mensen in Nederland hebben een licht huidtype. Verder gaan Nederlanders veel en ver op vakantie en liggen dan vaak de hele dag in de zon zonder voldoende bescherming. Regelmatige huidcontrole is hier nog niet vanzelfsprekend.

Kijk voor meer informatie ook op www.myskincheck.nl.

Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden, collegezaal 3, 1ste etage, zaterdag 29 mei 2010, 13.00-16.30 uur.

Bronnen: 1) Verenigde Naties (WHO), 2) Verenigde Naties (WHO), 3) KWF Kankerbestrijding

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen