Bestraffing abortus in vroege middeleeuwen niet eenduidig

Array

De visie op toelaatbaarheid van abortus was in de vroege middeleeuwen, net als nu, niet eenduidig. Marianne Elsakkers onderzocht hoe toen abortus werd gepleegd, waarom het werd gedaan, wie er kennis over bezat, wie ervoor verantwoordelijk was en wie verantwoordelijk werd gehouden. Om op deze vragen een antwoord te krijgen bestudeerde ze Oudgermaanse en vroegchristelijke wetteksten. Deze teksten tonen dat onderscheid werd gemaakt tussen gewelddadige abortus, dat wil zeggen, onvrijwillige abortus die door een derde wordt veroorzaakt, en vrijwillige abortus door de moeder. Vrijwillige abortus werd gepleegd om een ongewenste zwangerschap te onderbreken of werd gehanteerd als een methode van anticonceptie. Zowel vrijwillige als gewelddadige abortus vonden plaats en beide werden bestraft, maar niet altijd op dezelfde wijze en in dezelfde mate. In sommige teksten werd de foetus als deel van het lichaam beschouwd en werd abortus opgevat als ‘verwonding’ van het lichaam van de vrouw. In andere, met name de christelijke teksten, werd de foetus als menselijk wezen beschouwd en werd abortus bestraft als moord. Soms werd onderscheid gemaakt tussen vroegtijdige en late abortus. Het verschaffen van abortiva werd bestraft, omdat deze werden geclassificeerd als gevaarlijke gifsoorten. Uit het onderzoek van Elsakkers blijkt dat verschillend werd gedacht over de toelaatbaarheid van abortus, en dat in de vroege middeleeuwen de hoofdverantwoordelijkheid bij de vrouw lag.

woensdag 19 mei 2010, 12:00 uur
Promotie
Mw. M.J. Elsakkers/ Geschiedenis
Reading Between the Lines. Old Germanic and Early Christian Views on Abortion

Promotor
mw. prof. dr. M.F. Gijswijt-Hofstra en dhr. prof. dr. T. Hofstra (RUG)
Locatie
Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN Amsterdam
Deelname
Toegang vrij
Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen