Giro-baas hekelt dopingbeleid buiten Italië

Array

Ronde van Italie
CUNEO (ANP/AFP) – Angelo Zomegnan, directeur van de Giro d’Italia, heeft zijn twijfels bij het dopingbeleid in het wielrennen. De Italiaan vindt dat zijn land het voortouw neemt met strenge dopingcontroles en dat andere landen daarbij achterblijven. Volgens Zomegnan ontstaat daardoor ‘wielrennen met twee snelheden’ waarin dopinggebruikers de ‘schone’ renners aftroeven.

,,De Italiaanse renners worden vaker gecontroleerd en gestraft dan coureurs van andere landen”, aldus de Giro-baas. Zomegnan wijst specifiek op de Spanjaard Alejandro Valverde die in Italie voor twee jaar geschorst is, maar daarbuiten gewoon wedstrijden mag rijden: ,,We kunnen controleren wat we willen, maar als renners niet geschorst worden, blijven we bezig. Op die manier komt er nooit gerechtigheid.”

De Italianen Ivan Basso en Ricardo Ricco werden in de afgelopen jaren geschorst door het Italiaans olympisch comité (CONI). Begin dit jaar kwam Danilo di Luca daar ook bij. Franco Pellizzoti moet zich volgende week ook melden bij het CONI. De renner van Liquigas werd vlak voor de Ronde van Italie uitgesloten van deelname door afwijkende bloedwaarden.

De Giro heeft dinsdag een rustdag na drie dagen koersen door Nederland. Woensdag wordt de wedstrijd in Noord-Italie hervat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen