Aanstuurfouten bloedcelvorming geven meer inzicht in leukemie

Array

De vorming van bloedcellen, hematopoiese, is een complex en strikt gereguleerd proces. Door snelle vermenigvuldiging en uitrijping worden nieuwe bloedcellen gevormd uit stamcellen in het beenmerg. Dit proces wordt aangestuurd door een reeks eiwitten, zogenaamde STAT-eiwitten. Bij patienten met leukemie gaat er in het proces van aansturing iets mis, waardoor een ongecontroleerde deling van witte bloedcellen optreedt. Bart-Jan Wierenga onderzocht de rol van twee belangrijke aansturingseiwitten, STAT3 en STAT5, in het ontstaansproces van nieuwe bloedcellen.

Wierenga ontdekte dat bij patienten met een bepaalde vorm van bloedkanker, acute myeloïde leukemie, STAT3 continu geactiveerd is. Ook onderzocht de promovendus de rol van STAT5 in het aansturen van de groei en uitrijping van stamcellen uit het beenmerg. De promovendus concludeert dat STAT3 en STAT5 beide belangrijke eiwitten zijn die ons meer kunnen vertellen over het proces van bloedvorming en het ontstaan van leukemie. De bevindingen dragen bij aan een beter begrip van de ziekte, maar geven nog geen direct uitzicht op een betere behandeling.

Bart-Jan Wierenga (Emmen, 1970) volgde de opleiding tot medisch analist aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Hematologie Research van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd deels gefinancierd door subsidies van het Koningin Wilhelmina Fonds en deels door de afdeling Laboratorium Geneeskunde van het UMCG. Wierenga werkt als analist aan de afdeling Hematologie Research.

STAT3 and STAT5 signaling in normal and leukemic hematopoietic cells

Datum: 26 mei 2010

Promotie: dhr. A.T.J. Wierenga, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: STAT3 and STAT5 signaling in normal and leukemic hematopoietic cells

Promotor(s): prof.dr. E. Vellenga

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen