Bewerkt vlees verhoogt mogelijk kans op diabetes type 2

Array
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het eten van ‘bewerkt’ vlees, zoals ham en worst, de kans op diabetes type 2 vergroot met ongeveer een vijfde. De kans op hartziekten werd zelfs met bijna de helft groter. De onderzoekers zagen die effecten niet bij mensen die onbewerkt vlees eten.

Dit onderzoek van de Harvard School of Public Health is het eerste grote internationale onderzoek dat keek naar vleesgebruik en hart- en vaatziekten en diabetes. De onderzoekers zetten de resultaten van talloze eerdere onderzoeken naast elkaar. Hun artikel verscheen in het vakblad Circulation (17 mei 2010).

Uit het vergelijkende onderzoek bleek dat mensen die gemiddeld 50 gram vlees aten dat in de fabriek was bewerkt, 19 % meer kans hadden op diabetes type 2, en 42 % meer kans op een hartziekte. Onder bewerkt vlees valt alles waarbij iets aan het vlees is toegevoegd, of houdbaar gemaakt door roken of zouten. Bijvoorbeeld worst, hamburgers en de meeste vleeswaren voor op brood.

De kansen op problemen waren niet vergroot bij mensen die onbewerkt vlees aten. De onderzoekers keken alleen naar vers bereid ‘rood’ vlees zonder toevoegingen, van bijvoorbeeld rund, varken of lam. Niet in het onderzoek meegenomen zijn kip of ander gevogelte, vis- of vegetarische eiwitproducten.

In het onderzoek hielden de wetenschappers rekening met dingen die het beeld kunnen vertekenen. Zoals dat mensen die veel hamburgers eten, vaak meer andere ongezonde gewoontes hebben dan mensen die vers vlees klaarmaken. Maar daar lag het niet aan. Het zou goed kunnen dat de hoeveelheid zout een rol speelt. Meer onderzoek is nodig naar vlees, vooral naar het zout en de conserveringsmiddelen.

Diabetesfonds

Recente artikelen