Langzaam lopen niet stabieler

Array

Sjoerd Bruijn vond in zijn onderzoek dat, in tegenstelling tot wat voor kort gedacht werd, langzaam lopen waarschijnlijk niet stabieler is dan snel lopen. Bovendien bleek dat armzwaai lopen instabieler maakt, maar dat het vrij hebben van de armen er wel voor zorgt dat er adequater gereageerd kan worden op verstoringen van het looppatroon. Bruijn promoveert 27 mei aan de faculteit Bewegingswetenschappen van de VU.Vallen gaat gepaard met medische kosten en nadelige sociale effecten. Dit is een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Het is bekend dat een groot gedeelte van deze vallen plaatsvinden tijdens het lopen. Om beter in staat te zijn vallen te voorkomen, is het nodig de mensen die onstabiel lopen, en dus een grote valkans hebben, op tijd te identificeren. Bruijn deed onderzoek naar methoden om de stabiliteit van het lopen te bepalen.

Een nog weinig gebruikte maat, berekend op basis van metingen aan de loopbewegingen, bleek verschillen in stabiliteit goed weer te geven. Bovendien bleek deze maat met relatief eenvoudige apparatuur te bepalen, waardoor grootschalige klinische toepassing mogelijk is. Bruijn onderzocht factoren die de stabiliteit van lopen zouden kunnen beïnvloeden, zoals loopsnelheid en armzwaai. In een serie experimenten liet hij proefpersonen lopen op een loopband terwijl de bewegingen werden gefilmd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen