Printvriendelijke versie Afdeling Genetica UMCG geselecteerd voor finale Academische Jaarprijs 2010

Array

Het communicatieplan ‘GENen kraken in GroninGEN: een ontdekkingstocht met de LifeLinesExpress’ van de afdeling Genetica van het UMCG, is geselecteerd voor de finale van de Academische Jaarprijs 2010. Deze prijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Door de nominatie maakt Genetica kans op de hoofdprijs van € 100.000,- . Met dit geld kan de afdeling het ingediende communicatieplan daadwerkelijk uitvoeren.

De afdeling Genetica wil aan een groot publiek uitleggen dat goede gezondheid en ziekten voor een belangrijk deel worden bepaald door het samenspel tussen DNA en leefstijl. Maar begrippen als DNA en genetica zijn moeilijk te vatten en voor te stellen. De afdeling heeft daarom een communicatieplan ontwikkeld waarbij het spoorwegnet als een metafoor wordt gebruikt.

De LifeLinesExpress
De afdeling wil een thematrein, de LifeLinesExpress, enkele weken over het Nederlandse spoornet laten rijden. Het spoorwegennet (het DNA) wordt daarbij ‘gescand’ en in de trein zelf getoond. De stations die de trein ondertussen passeert staan daarbij symbool voor de vele genen die het DNA tegenkomt. Zo kunnen treinreizigers een idee krijgen van de omvang en de inhoud van het DNA.

De wedstrijd
Het communicatieplan van Genetica werd door een vakkundige jury uit 27 ingezonden onderzoeken geselecteerd. De TU Eindhoven, het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit van Utrecht en Wageningen Universiteit dingen ook mee naar de Academische Jaarprijs 2010. De finale vindt plaats op woensdag 27 oktober in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen