Week van de Schildklier – 29 mei tot 5 juni 2010

Array

Eerste keer in Nederland
Amersfoort, 25 mei 2010. In de Week van de Schildklier, van 29 mei tot 5 juni, organiseert Schildklierstichting Nederland allerlei activiteiten zoals informatiestands, informatiebijeenkomsten en lotgenotencontact. De stichting wil op deze manier de  Nederlandse bevolking alert maken op de klachten bij en de gevolgen van schildklieraandoeningen. Naar schatting hebben 850.000 mensen in Nederland een schildklieraandoening. Veel klachten zijn helemaal niet zo typisch voor de schildklier, waardoor een schildklieraandoening niet of niet direct wordt herkend. Denk aan vermoeidheid, misselijkheid, snelle hartslag en kouwelijkheid.
In dit eerste jaar is het thema schildklier en zwangerschap. Bij vrouwen komt een schildklieraandoening 4 – 8 keer vaker voor.
Daarom is het goed om extra alert te zijn bij zwangerschap. Een slecht functionerende schildklier beïnvloedt het zwanger worden
en heeft gevolgen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en de bevalling en ook voor de periode na de bevalling.
Zwanger worden: wanneer er bij de vrouw een (onbehandelde) schildklieraandoening bestaat, is bevruchting moeilijk of soms
zelfs onmogelijk.

Tijdens de zwangerschap is de kans verhoogd op complicaties bij de moeder zoals bijvoorbeeld vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging. Bij het kind kan de neuropsychologische ontwikkeling vertraagd worden.
Na de zwangerschap krijgt 5 tot 7% van alle vrouwen in de eerste 6 á 8 weken een schildklieraandoening.

Naast de regionale activiteiten in die week verschijnt er een speciaal nummer van het Schildkliermagazine. Daarin is alle aandacht gericht op schildklier en zwangerschap. Aanvullend heeft Schildklierstichting Nederland de site www.weekvandeschildklier.nl
gelanceerd. Kijk voor alle activiteiten en achtergrondinformatie op deze site.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen