Gezondheidscentra: denk aan zorgtaken van eigen professionals

Array

De afgelopen tijd stonden er berichten over huisartsentekorten in Drenthe en Twente. Aldaar wordt erover gedacht om gezondheidscentra te stichten. Want jonge huisartsen willen in een team en in dienstverband werken en niet als solist in een eigen praktijk. Want dan is een normale werkdag voor de huisarts van acht uur makkelijker te realiseren.

Deze laatste zin schoot de Almeerse huisarts Henk Kole in het verkeerde keelgat. Hij schrijft: Gezondheidscentra zijn negen uur per dag open. Mijn ervaring is dat er geen ruimte wordt gecreeerd voor werknemers die zorgtaken hebben voor kinderen. Er wordt simpelweg geeist dat je op een werkdag die 9 uren aanwezig bent. Om het werk af te krijgen is dat vaak langer. Gezondheidscentra worden beheerd door stichtingen waar de productie centraal staat. Dat laat weinig ruimte voor huisartsen met kleine kinderen.

Er zijn hier in Almere vergevorderde plannen voor avondspreekuren, om meer clienten te trekken en een goede indruk te maken bij verzekeraars. Als er wordt gewezen wat dat betekent voor eigen professionals met kleine kinderen, vertelt de betrokken manager dat je dan ’s ochtends vrij hebt en dat dat ook heel prettig kan zijn. Alsof er crèches zijn die tot 20 uur open zijn en – als dat al zo was-  er kinderen zijn die probleemloos zo’n verschoven dagritme doorstaan.

Als Drenthe het huisartsentekort wil oplossen met gezondheidscentra, zullen die anders georganiseerd moeten worden dan tot nu toe het geval is. Houd bij het maken van werkroosters rekening met de zorgtaken van ouders en accepteer dat zoiets soms ten koste gaat van de aanwezigheid. Als dat goed lukt, houd je loyale werknemers over.

Tot zover dit bericht. In onze Masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit en Financien van Patientenzorg komt deze problematiek uitgebreid aan de orde. Het gaat in de casus van Kole erom drie doelstellingen tegelijk te realiseren:
1. Een goede kwaliteit van de patientenzorg. Daaronder valt bijvoorbeeld een goede aanwezigheid van huisartsen in een gezondheidscentrum
2. Een goed arbeidsklimaat voor de professionals: hieronder valt onder meer het maken van goede werkroosters voor professionals in de eerstelijn
3. Het realiseren van doelmatig werken binnen de vooraf vastgestelde begroting.

Ik heb geen pasklaar antwoord voor het probleem van bovengenoemde Henk Kole. Want dat hangt af van de specifieke context. Waar ik wel voor pleit is voor management dat steeds weer draagvlak tracht te verwerven bij de professionals. Eventueel moeten plannen voor zorginnovaties zoals avondspreekuren maar even uitgesteld worden, totdat er huisartsen beschikbaar zijn die wel graag een woensdagmiddag vrij zijn om voor de kinderen te zorgen. Die daarvoor dan in de plaats ’s avonds werken. Want afgedwongen zorginnovaties mislukken vrijwel altijd.

Wie wil deelnemen aan de genoemde Masterclass die in september start, ervaringen en frustraties wil uitwisselen en creatief wil omgaan met schaarste, klikt hier, leest de brochure en meldt zich aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen