Ziekenhuis Amstelland verhoogt haar productiecapaciteit met 20%

Array

In een project van ruim een jaar is Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen er in geslaagd de benutting van haar beddencapaciteit drastisch te verbeteren. Door gericht te sturen op de juiste zorg op het juiste moment voor iedere patient kon het aantal opgenomen patienten toenemen met >10 % en daalde de ligduur met maar liefst > 21%. Probleemloos kunnen ook patienten worden opgenomen vanuit de per 1 april jl. geopende spoedpost.Deze resultaten werden bereikt door gericht te sturen op een vlot verloop van ieder individueel patiententraject en het systematisch stap voor stap aanpakken van oorzaken van onnodige vertragingen. Hierdoor werd de ligduur teruggebracht naar 4,8 dagen in april 2010. Verder is ook de doorlooptijd van de behandeling op de SEH aangepakt evenals de benutting van de OK.

De nieuwe aanpak is gebaseerd op de Theory of Constraints (TOC) waarmee ook in andere ziekenhuizen in Nederland vergelijkbare resultaten zijn bereikt. Ziekenhuis Amstelland past stapsgewijs de principes van TOC verder toe op haar financieel management en de uitvoering van projecten.

Jacques Moors, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelland: “Een aanzienlijk betere benutting van de capaciteit van het Ziekenhuis Amstelland was noodzakelijk vanwege de beoogde opening van onze spoedpost. Er was onvoldoende financiele ruimte voor een uitbreiding van de fysieke capaciteit. Met behulp van TOC en onze externe adviseur InnoQare is onze organisatie er goed in geslaagd om de gestelde doelen te bereiken.”

Ton van Werkhoven, partner InnoQare:” Verbeteringen in de zorgverlening moeten toegepast worden in het dagelijks werk van artsen en verpleegkundigen; ons verbeterconcept op basis van TOC biedt zorgorganisaties op eenvoudige wijze de kans hun zorgverlening sterk te verbeteren, zorgprofessionals meer overzicht over hun werk te geven en als resultaat hun productiviteit te verbeteren. InnoQare heeft dit al op tientallen verpleegafdelingen en andere functies van ziekenhuizen bewezen.”


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen