Mind the body

Array

Ziekenhuispsychiatrie is het aandachtsgebied dat zich bezig houdt met verstoring van de relaties tussen lichaam en geest. Kortom met drie groepen patienten: lichamelijk zieke patienten die psychiatrisch ontregelen, psychiatrisch zieke patienten die lichamelijk ontregelen en als derde groep patienten met lichamelijke onbegrepen klachten. De werksetting van de ziekenhuispsychiater is het algemeen en academisch ziekenhuis. Dit is de inleiding van de oratie ‘Mind the Body’ van Adriaan Honig, hoogleraar Psychiatrie aan het VUmc.

Geneeskunde is georganiseerd langs de Cartesiaanse tweedeling van lichaam en geest. Dit onderscheid manifesteert zich ook in de opleiding tot medisch specialist. Kies je voor een somatisch vak dan word je daarin geschoold en niet of nauwelijks in de psychiatrie. Andersom geldt dit ook voor de opleiding tot psychiater.
Specialisten van het lichaam concentreerden zich in het algemeen ziekenhuis; de psychiatrie vooral in de inrichting en de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Psychiatrie in het algemeen ziekenhuis, de ziekenhuispsychiatrie, speelt helaas nog een te beperkte rol in dit krachtenveld. De tweedeling is dus niet alleen filosofisch van aard maar heeft ook verregaande praktische consequenties. De patient met zowel psychiatrische als somatische stoornissen heeft daar last van.
Patienten waarbij overlap is van psychiatrische en somatische problemen zijn vaak op eenvoudige wijze te herkennen mits wij daar oog voor hebben of krijgen.

De uitdaging de komende jaren is hoe we erin kunnen slagen om binnen de dagelijkse duale werkelijkheid van Mind or Body ervoor kunnen zorgen dat er daar waar nodig sprake is van integratief denken, Mind the Body. Steekwoorden voor succes zijn volgens Honig preventie, screenen, samenwerking tussen specialisten en huisartsen.

Mind the body

  • Startdatum03-06-2010
  • Tijd15.45
  • LocatieAula
  • TitelMind the body
  • Sprekerprof.dr. A. Honig
  • OnderdeelVU medisch centrum
  • WetenschapsgebiedMedisch
  • EvenementtypeOratie

Recente artikelen