Nieuw initiatief voor kankerpatiënten en hun familie

Array

AZ Groeninge lanceert een nieuw project voor kankerpatienten en hun familie. Lotus is een laagdrempelige ontmoetingsruimte buiten de ziekenhuissfeer waar mensen met kanker en hun familie even op adem kunnen komen. Op dit moment is az groeninge het enige ziekenhuis dat een dergelijke ruimte aanbiedt.
AZ Groeninge werkte in het kader van het nationaal kankerplan van minister Onkelinx een project uit dat focust op laagdrempelige toegang tot psychologische steun voor kankerpatienten en hun familie. Het project kreeg de naam ‘Lotus’ en is een ontmoetingsruimte voor mensen met kanker en hun familie.

Lotus is een plaats waar patienten met kanker en hun familie gewoon kunnen binnenlopen en op een ongedwongen manier kunnen vertoeven. Kinderen kunnen er zich ontspannen. Volwassen kunnen informatie raadplegen, een hulpverlener spreken of gewoon langskomen voor een kop koffie. Lotus wil een ruimte bieden waar mensen gewoon even weg kunnen zijn uit de ziekenhuissfeer. Tussen de verschillende consultaties even rustig de krant lezen, informatie opzoeken of samen met de familie een kop koffie drinken. Naast opvang en ondersteuning bieden, is informatie verspreiden een belangrijke rol van het project.

Deze plek is in de eerste plaats gericht op de familie van kankerpatienten met specifieke aandacht voor sociaal zwakkere groepen zoals allochtonen, geïsoleerde bejaarden, kansarmen en alleenstaanden. Deze doelgroep wordt vaak nog gemist in het uitgebreide netwerk van hulpverlening in het ziekenhuis. Via de laagdrempelige toegang tot Lotus beogen we om ook die groepen hun weg te laten vinden in de aanwezige hulpverlening. Lotus staat open voor alle mensen en hun naasten die in aanraking komen met kanker. Zowel voor mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis als voor ambulante patienten doorheen het hele ziekteproces.

De werking van Lotus richt zich op vier pijlers:
• Individuele psychologische begeleiding van mensen met kanker en hun familie.
• Gerichte activiteiten zoals een creatief atelier voor kinderen en jongeren waarin via spel en knutselactiviteiten in combinatie met psycho-educatie wordt stilgestaan bij de beleving van kanker.
• Themabijeenkomsten en gespreksavonden rond verschillende thema’s zoals de medische kant van een kankerbehandeling, tips en advies over voeding, omgaan met zingevingsvragen, hoe vertel ik het de kinderen, zelfhulpgroepen die zich komen voorstellen …
• Een plaats waar mensen met kanker en hun familie op adem kunnen komen en vrij kunnen langskomen.

Bron : AZ Groeninge

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen